Sterijino pozorje, drugi najpomembnejši gledališki festival na ozemlju nekdanje Jugoslavije, ki v novosadskem Srbskem narodnem gledališču že tradicionalno poteka vsak konec maja, v tekmovalnem sklopu letošnje 68. izvedbe znova gosti najboljše uprizoritve, nastale po predlogah avtorjev, ki pišejo v srbskem jeziku ali jezikih, ki jih govorijo v Srbiji.

Izmed 57 ogledanih predstav jih je selektor v tekmovalni program uvrstil osem (med njimi tudi 52 hertzov Tijane Grumić v izvedbi SNG Nova Gorica), v mednarodni spremljevalni program, poimenovan Krugovi, pa tri, med njimi tudi Lepo Vido Staše Prah, ki smo jo v režiji Marjana Nećaka in v koprodukciji s Stalnim slovenskim gledališčem iz Trsta krstno uprizorili v začetku letošnjega februarja.

Uprizoritev so na današnji opoldanski novinarski konferenci v novosadskem gledališču predstavili kot »razkošno, vizualno in glasbeno bogato predstavo-metafoto o Ženski, hrepenenju, ljubezni in strasti«, mi pa dodajamo, da vabilo na enega najpomembnejših gledaliških festivalov v regiji za naše gledališče pomeni veliko priznanje.