Gledališka zgodovina priča o tem, da so izjemne gledališke stvaritve pa tudi življenjski prispevki posameznikov iz posameznih slovenskih regij zapostavljeni in spregledani, gledališki zgodovinarji pa pri svojih raziskavah pogosto prepozno ugotavljajo pomemben delež ljudi, ki za svoje delo in ustvarjalnost niso dobili nagrad in priznanj.

Ker je minljivost vpisana v samo naravo gledališkega dela, smo se v treh primorskih gledališčih, Gledališču Koper, Slovenskem stalnem gledališču iz Trsta in Slovenskem  narodnem gledališču Nova Gorica, odločili, da ustanovimo gledališko nagrado – poimenovali smo jo po literarnem junaku Tantadruju primorskega pisatelja Cirila Kosmača – ter z njo zapišemo in zaznamujemo delo tistih posameznikov, ki so in še danes ustvarjajo v gledališčih na Primorskem in v zamejstvu; tako tlakujemo pot gledališke zgodovine in soustvarjamo kulturni prostor Primorske.

Z nagrado tantadruj vsakoletno počastimo svoje gledališke junake, torej tiste posameznike, katerih delo je omogočilo, pospešilo in zaznamovalo umetniško rast in razvoj gledališke umetnosti na celotnem območju slovenskega življa.

Z nagrado Tantadruj vsakoletno počastimo svoje gledališke junake, torej tiste posameznike, katerih delo je omogočilo, pospešilo in zaznamovalo umetniško rast in razvoj gledališke umetnosti na celotnem območju slovenskega življa. Ob tem ovenčamo tudi tiste, ki s svojim umetniškim delovanjem presegajo pričakovano kakovost ter s svojimi dosežki zaznamujejo posamezno uprizoritev in sezono.

Koper, 24.05.2016
GledaliöËe Koper, Slovesna podelitev primorske gledaliöke nagrade tantadruj, 
Za igralsko stvaritev je bil nagrajen Rok Matek za vlogo Marije v predstavi Trio, za gledaliöki doseûek pa ustvarjalna ekipa iste predstave, nastale v produkciji GledaliöËa Koper. Za ûivljenjsko delo je tantadruja dobil Boris Cavazza.

Vsako leto podelimo štiri nagrade Tantadruj: nagrado Tantadruj za življenjsko delo ter nagrade Tantadruj za igralsko stvaritevpredstavo v celoti in gledališki dosežek, ki se jo lahko podeli za režijo, dramsko besedilo, dramatizacijo, dramaturgijo, prevod, lektorsko delo, scenografijo, kostumografijo, koreografijo, animacijo, glasbo ali drug vrhunski gledališki dosežek. O nagradah odločata dve tričlanski žiriji. Žiriji sta pri svojem delu neodvisni, nagrajence izbereta med nominacijami, lahko pa jih predlagata tudi sami.

Prve Tantadruje za primorske gledališke dosežke smo tro primorska gledališča podelila 12. maja 2011 v Trstu. Prvega tantadruja za življenjsko delo (bronasto masko kiparja Jakova Brdarja) je na odru Slovenskega stalnega gledališča prejel tržaški režiser Mario Uršič, nagrado za najboljšo igralsko stvaritev članica tržaškega igralskega ansambla Nikla Petruška Panizon, tantadruja za najboljšo uprizoritev pa Zlati zmaj R. Schimmelpfenniga v režiji Janusza Kice in izvedbi Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta.

O nagradah bosta do zaključka sezone 2024/2025 odločali žiriji.

Žirija za igralsko stvaritev, najboljšo predstavo v celoti in gledališki dosežek
  • Matej Bogataj,
  • Ana Perne in
  • Martin Lissiach.
Žirija za življenjsko delo
  • Marij Čuk,
  • Vesna Humar in
  • Alen Jelen.

Preglej vse dosedanje nagrajence