Gledališče Koper, ki se bolj kot na domačih gledaliških festivalih predstavlja in uveljavlja na gledaliških festivalih nekdanjega skupnega jugoslovanskega prostora, s predstavo Lepa Vida Staše Prah v režiji Marjana Nečaka v okviru 4. Festivala drame in gledališča balkanskega kulturnega prostora Gledališče na razpotju pravkar gostuje na odru Narodnega gledališča v Nišu (Srbija).

Teatrolog, direktor niškega gledališča in selektor festivala mag. Spasoje Z. Milovanović je v nosilni, tekmovalni del festivala poleg Lepe Vide v izvedbi Gledališča Koper in Slovenskega stalnega gledališča, uvrstil še pet predstav iz Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Črne Gore, ki se bodo potegovale za nagrado za najboljšo predstavo, za režijo, kostumografijo in scenografijo, izvirno scensko glasbo in odrski gib. Podelili bodo še štiri igralske nagrade in posebno festivalsko nagrado, dve nagradi pa bodo podelili še kritiki in novinarska žirija.

Festival, ki ga je odprlo Narodno gledališče Beograd z uprizoritvijo Shakespearovega Macbetha, se bo zaključil jutri s premierno uprizoritvijo dramatizacije Boccacciovega Dekamerona v režiji Dejana Projkovskega in podelitvijo nagrad.