Ena najpomembnejših slovenskih gledaliških in filmskih igralk Milena Zupančič, ki je svojo umetniško pot začela prav na odru koprskega gledališča, kot gostja pa je pred desetletjem in pol nastopila še v uprizoritvi Gledališča Koper Znamke, nakar še Emilija, je po izboru revije Jana postala Slovenka leta 2022.

Milena Zupančič je na koprskem odru skupaj z igralskimi kolegi Borisom Cavazzo, Svetlano Makarovič, Ljerko Belak, Daretom Ulago, Jerco Mrzel in drugimi začela igrati sredi šestdesetih let 20. stoletja, ko je režiser in umetnostni zgodovinar dr. Marko Marin v Kopru ustanovil Oder Mladih, poznejši Mestni Oder Koper. Nastopila je v kar petih uprizoritvah omenjenega gledališča in se pozneje vrnila še enkrat; v sezoni 2008/2009 je kot Emilija (na fotografiji) nastopila v uprizoritvi igre Dušana Jovanovića Znamke, nakar še Emilija v režiji Jake Ivanca.

Nagrajenki, ki je s svojimi vlogami zaznamovala tudi del koprske gledališke zgodovine, se s čestitkami ob laskavem imenovanju pridružuje tudi Gledališče Koper.