S sinočnjo podelitvijo nagrad so se v Celju zaključili letošnji Dnevi komedije, na katerih se je v 17 festivalskih dneh v tekmovalnem programu zvrstilo osem predstav, med njimi dve v (ko)produkciji Gledališča Koper: Camolettijeva (Totalno) katastrofalna večerja v režiji Sama M. Strelca in mjuzikel Trač  Gašperja Tiča in Davorja Hercega (MGL in Gledališče Koper) v režiji Jake Ivanca in Gašperja Tiča. Slednji je postal žlahtna komedija 2018 tako po izboru strokovne žirije kot po izboru občinstva.

Strokovno žirijo so sestavljali režiser in dramatik Matjaž Zupančič, režiser in umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak in gledališki kritik, urednik, pisec in dramaturg Rok Bozovičar. V obrazložitvi so zapisali: »Komični mjuzikel Trač zaznamuje in odlikuje sijajen izvirni libreto avtorja Gašperja Tiča, ki skupaj z glasbo Davorja Hercega uokvirja bogato in duhovito odrsko dogajanje. Predstava je zastavljena ambiciozno in izpeljana na visoki izvedbeni ravni, s širokim in bogatim naborom gledaliških izraznih sredstev. V združevanju komedije in mjuzikla ustvari polnokrvno in celostno gledališko doživetje.«

Žlahtna komedijanta sta po mnenju žirije postala Iva Krajnc Bagola in Uroš Smolej (tudi) za vloge, odigrane v mjuziklu Trač.

Iva Krajnc Bagola je postala žlahtna komedijantka za vlogo Hero v Traču in za vlogo gospe Jourdain v Žlahtnem meščanu, prav tako v izvedbi MGL. »Z natančno izdelanim igralskim izrazom je pokazala poglobljeno obvladovanje tega zahtevnega gledališkega žanra. V dveh različnih vlogah jo odlikujeta jasna, ostra in duhovita igralska prezenca ter prefinjen občutek za artizem sodobnega gledališkega izraza,« je svojo odločitev utemeljila žirija.

Za vlogo Župnika v Traču je nagrado žlahtni komedijant dobil Uroš Smolej. Vlogo je po mnenju žirije odigral »z velikim komedijantskim navdihom in tudi z bravurozno igralsko tehniko. Učinkovit in od začetka do konca duhovit je tako v dialoških kot tudi pevskih in plesnih kompozicijah. Obenem mu v svojem liku uspe izraziti tudi neko občečloveško dimenzijo.«

Čestitamo!