Spoštovani in dragi abonenti našega gledališča!

Približujemo se zadnji premieri v tej sezoni, komediji, ki je nastala po nemški uspešnici Moriti čuječe in ki si za svoj predmet preučevanja vzame sodobno nemško družbo, ki ji vladajo balkanske in vzhodnoevropske mafijske združbe in omrežja. Ta uničujejo življenje mlajšemu odvetniku, ki se bo iz njihovih krempljev izvlekel s pomočjo čuječnosti, stanja, ki se ga je mogoče naučiti pri mojstrih vzhodnjaških zen ter drugih meditativnih znanj in tehnik. Torej, razpet med »vzhodnjaško mistiko« in samozavedanjem ter balkansko-ruskim mafijskim razumevanjem sveta, ki je izrazito konkretno in nevarno, se naš odvetnik napoti reševat svoj zakon, kot da ne bi imel že brez tega dovolj težav. Ampak Nemci so se odločili – njihov junak zmaga. V naši igri odločilne vloge nima več pogum, prav tako ne poštenost, še manj lojalnost. Kako se kriminalna komedija razvija in konča, boste prvi abonenti videli že v sredo, 17. aprila (premiera je 19. aprila). Komedijo je režiral Samo M. Strelec, ki je v svoji dolgi in bogati gledališki karieri ustvarjal v vseh naših gledaliških hišah in je velik poznavalec nemške literature in gledališča.

Abonenti imate do konca sezone na programu še tri izbirne predstave, vse nadvse različne, žanrsko in tudi estetsko, in želim si, da boste z njihovimi izvedbami zadovoljni. Že v aprilu si boste lahko ogledali Smoletovo Antigono v izvedbi SNG Nova Gorica, ki je bila letos izbrana v program Tedna slovenske drame v Kranju. Igralec Jure Kopušar je lani prejel tantadruja tudi za vlogo Haimona v tej uprizoritvi. V maju sledita še dve izbirni predstavi: LEVITAN. Primer Vitomil Zupan, ki jo bo novomeški APT uprizoril v portoroškem Monfortu (gostovanje pripravljamo skupaj z OGP, Avditorijem Portorož in Kulturnim klubom Koper). Ob predstavi bo tudi okrogla miza o avtorju, ki je veljal za boema in ekscentrika, njegovo življenje samo je močno navdihovalo njegovo literaturo. Konec maja pa monokomedija Mojce Fatur, nekoč članice našega ansambla, iskrive igralke, odlične komedijantke in prodorne opazovalke življenja. Nikoli ni prepozno je besedilo, ki ga je zanjo napisala slovenska dramatičarka Jera Ivanc.

Prav hitro je minila letošnja zima in kratka pomlad že stopa v poletje. Tudi mi se bomo vročega junija spet srečali na našem Retrovizorju, prinaša priljubljene predstave, ki jih boste videli ob predvpisu abonmaja za sezono 2024/2025.

Pred tem vam kot darilo za zvestobo, dragi abonenti, podarjamo brezplačne vstopnice za predavanje dr. Aleksandra Zadela, ki z našim gledališčem sodeluje pri uprizarjanju občutljivih tem ter igralcem in režiserjem pomaga razumeti vse pasti sedanjosti. Prav tako je član skupine strokovnjakov, ki se zavzemajo za podporo Gledališču za otroke Svetilnik, ki v tem težkem trenutku vseprisotne agresije (to je bila tudi rdeča nit naših uprizoritev v tej sezoni) lahko pomaga pri ozaveščanju in empatiji. Njegovemu predavanju z naslovom Ne-moč agresivnosti boste lahko prisluhnili 21. maja ob 19. uri.

Veliko užitka v predstavah vam želim in veliko dobrega druženja v juniju na Retrovizorju!

Katja Pegan
Direktorica in umetniška vodja Gledališča Koper