Na današnji dan leta 1595 je bila najverjetneje prvič izvedena tragedija Romeo in Julija angleškega dramatika Williama Shakespearja.

Mak Tepšić in Nataša Perić kot Romeo in Julija v uprizoritvi Gledališča Koper in Narodnega gledališča Republike Srbske iz Banjaluke

Delo, ki opeva prepovedno romantično ljubezen, naj bi sicer prvi zapisali že provansalski popotni vitezi. V starih italijanskih kronikah so našli zapise o nesrečni aferi, ki je bila večkrat upesnjena v helenističnem romanu in v poeziji zlatega rimskega obdobja. Visoka renesansa je ideal romantične ljubezni priredila. V času, ko so Verono pretresali poulični spopadi med konkurenčnimi klani in je bila vsaka večja hiša v mestu obzidana in utrjena kot trdnjava, se je ta ljubezen pripetila dvema sprtima veronskima družinama. Zgodbo o Romeu in Juliji je leta 1562 pod naslovom Tragicall Historye of Romeus and Juliet upesnil Anglež Arthur Brooke. Po njenem vzoru je William Shakespeare leta 1593 zložil nesmrtno tragedijo (vir: Wikipedia).

Delo Romeo in Julija smo v aktualni sezoni uprizorili tudi v Gledališču Koper. Predstava, ki jo je režirala mlada srbska režiserka Sonja Petrović, je nastala v koprodukciji z Narodnim gledališčem Republike Srbske iz Banjaluke.

M. S.