So ljudje, ki vstopajo v naša življenja in z njih izstopajo ter se nas pri svojem prehajanju le bežno dotaknejo. In so ljudje, ki v naša življenja  vstopijo le poredko, toda takrat v nas vtisnejo globoke sledi.

Eden takšnih je bil tudi igralec Mirsad Tuka (1965-2023), ki bo v spominu koprskega gledališkega občinstva ostal zapisan po vlogi Švabe v Mihanovićevi pretresljivi dramski freski Žaba, o dolgotrajnih posledicah vojne travme za intimna življenja ljudi, s katero je, najprej leta 2013 v Gledališču Koper, tri leta pozneje pa v Dvorani sv. Frančiška na 23. Primorskem poletnem festivalu, gostovalo gledališče Kamerni teatar 55 iz Sarajeva. Znova smo mu lahko zaploskali v uprizoritvi Lucićeve komedije Alan Ford, ki smo jo v režiji Kokana Mladenovića pripravili v sodelovanju z gledališčem Kamerni teatar 55; Mirsad je v predstavi odigral več vlog in nas nasmejal kot Sir Oliver,  General War ali Al-Koholi.

Tuka je kot študent tretjega letnika dramske igre na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu leta 1991 debitiral v Filipovićevem filmu Praznik v Sarajevu in igral v uprizoritvah beograjskih gledališč. Po končanem študiju je ustvaril opazne vloge v uprizoritvah KPGT-ja. Po prihodu v Sarajevo je leta 1996 postal član gledališča Kamerni teatar 55, v katerem je odigral vrsto nosilnih vlog, kot gost je nastopil v uprizoritvah Sarajevskega vojnega gledališča (SARTR), v beograjskem Jugoslovanskem dramskem gledališču, na Dubrovniških poletnih igrah, v Bosanskem narodnem gledališču v Zenici in v Narodnem gledališču Tuzla. Posnel je več filmov in nadaljevank, med katerimi velja omeniti filme Zapuščeni (r. A. Bakrač), Nafaka (r. J. Duraković), Remake (r. D. Mustafić), Podzemlje (r. E. Kusturica) in TV serije Lud, zbunjen, normalanZabranjena ljubav in Crna kronika. Za svoje delo je prejel najvidnejše domače nagrade (med njimi tri na Gledaliških srečanjih v Brčkem in dve na Festivalu BH. Drame), večkrat pa so ga nagradili tudi v tujini.

Mirsad Tuka, prvak gledališča Kamerni teatar 55, je umrl danes v 59. letu starosti.