Sinoči smo v Gledališču Koper gostili Hrvaško narodno gledališče iz Zagreba, ki se je občinstvu in visokim gostom predstavilo z uprizoritvijo Krleževe drame Leda.

Uprizoritev, s katero so v HNK Zagreb počastili 130. obletnico rojstva velikega hrvaškega literata Miroslava Krleže, je zagotovo del kulturne dediščine, na katero so Hrvati lahko ponosni, zato sta gostovanje v Gledališču Koper podprla tudi Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške in Hrvaško kulturno društvo Istra Piran. Z uprizoritvijo zadnjega dramskega besedila iz znamenite trilogije o Glembajevih v režiji zagrebške režiserke Franke Perković in izvedbi odličnih igralcev dramskega ansambla osrednje hrvaške gledališke hiše smo bili priča pomembnemu in nadvse prijetnemu dogodku, ki je seznanil in povezal lokalno skupnost in visoke predstavnike tujih veleposlaništev, da bi lahko v bodoče ohranjali ter nadgrajevali kulturne in gospodarske stike.

Tako kot vsa prejšnja gostovanje hrvaških gledališč v Gledališču Koper in koprskega gledališča na Hrvaškem je tudi omenjeno gostovanje plod velikega prijateljstva koprskega gledališča in ravnateljice Drame HNK Zagreb Nenni Delmestre, sicer Splitčanke, ki je v Gledališču Koper režirala kar nekaj uspešnih predstav. V dobrih dveh desetletjih delovanja Gledališča Koper je to v številnih hrvaških profesionalnih gledališčih gostovalo več kot dvajsetkrat, hrvaška gledališča pa so v Gledališču Koper gostovala kar sedemindvajsetkrat.

Predstavo Leda so si na povabilo veleposlanika republike Hrvaške v Sloveniji, njegove ekscelence gospoda Borisa Grigića, ogledali tudi veleposlanik Kosova, njegova ekscelenca gospod Valdet Sadiku, predstavniki ambasade Črne gore, gospa Nina Ukmar z Ministrstva za kulturo RS, gospa Nataša Goršek Mencin, namestnica vodje predstavništva Evropske komisije, gospod Božo Dimnik, častni konzul Republike Hrvaške v Republiki Sloveniji, ter župana MOK in Občine Izola, Aleš Bržan in Milan Bogatič.

Polna dvorana je igralce nagradila z velikim aplavzom, po predstavi pa so se gostujoči igralci srečali tudi z nekdanjim članom koprskega ansambla Borisom Cavazzo, zaradi česar je bilo gostovanje zanje še prijetnejše. Odšli so polni prijetnih vtisov o našem gledališču in o mestu Koper.