Dragi prijatelji gledališča, cenjeni gledalci in obiskovalci!

Iskreno vam čestitam ob slovenskem kulturnem prazniku, tem edinstvenem dnevu, s katerim postavljamo kulturo ob bok temeljnim dosežkom, zmagam in verovanjem svojega naroda. Postavili smo ga na piedestal vrednot. In kot radi rečemo za ljubezen, da je najpomembnejša v življenju posameznika, je njena vrednost prazna, če je ne postavimo ob bok sovraštvu, izdajstvu, posedovanju, samoti, strasti in še čemu, kar ljubezen v bistvu opredeljuje, le da se tega ne naučimo zlahka in od malih nog, zato so potrebni starši, skupnost, védenje in čas. Prav tako moramo, če želimo slaviti kulturo, pozorno prisluhniti nekulturi in njenim populističnim različicam, pozorno slediti pomanjkanju ljudi in krvavenju narodov. Prepoznavanje sveta ob zavedanju svojih korenin, svojega jezika, prepoznavanje človeškega hrepenenja, zahteva po svobodi je v kulturi (beri umetnosti) brezpogojno izročanje sebe skupnosti, dotikanje svojih skrajnih meja. Ni ne udobno ne spokojno, tudi rahločutno večkrat ni.

Naj bo dan lep in spomnimo se vseh, ki so svoje življenje posvetili slovenski kulturi, jo mislili in ustvarjali. Naj bo dan lep tudi za tiste, ki s svojimi odločitvami odmerjajo, koliko in kako bomo delavci v kulturi živeli. In z nami seveda vsi vi, drugi.

Radi smo vaše gledališče, ponosni na svojo zgodovino in zazrti v prihodnost, ki si jo želimo oblikovati za vas in vaše otroke.

Katja Pegan,
direktorica in umetniška vodja Gledališča Koper