Z nastopom študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana v Gledališču Koper ter nastopom skupin The Chillers in Majka na ploščadi pred Bastionom se v Kopru pravkar zaključuje 4. Festival uprizoritev, glasbe in akademij – FUGA.

Na festivalu, ki ga pod okriljem Gledališča Koper že četrto leto zapored umetniško vodi režiser Ivan Loboda, namenjem pa je srečevanju in mreženju študentov gledaliških akademij iz Slovenije in tujine, so se v šestih festivalskih dneh (festival je potekal od 10. do 15. julija) zvrstile zaključne produkcije zadnjih letnikov akademij iz Velike Britanije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije. Novost letošnje izvedbe so bile festivalske delavnice, namenjene izključno študentom gostujočih akademij, gledalci pa so tako kot lani tudi letos z glasovalnimi lističi in ocenami od 1 do 5 izbrali najboljšo festivalsko predstavo – zmaga je pripadla uprizoritvi igre Filipa Grujića Tamo gde pevaju (Tam, kjer pojejo) v režiji Đorđa Nešovića in izvedbi Fakultete dramskih umetnosti iz Beograda (RS).

Dve od treh festivalskih delavnic je vodila tudi redna profesorica omenjene fakultete, režiserka  in nekdanja direktorica beograjskega Narodnega gledališča Ivana Vujić, ki je ob zaključku festivala takole strnila svoje vtise: »Počaščena sem, da sem lahko prisostvovala in sodelovala na tem čudovitem festivalu, katerega pomen vidim predvsem v povezovanju in nagovarjanju mladih ustvarjalcev, saj povezuje akademije iz različnih okolij in raziskuje teme, s katerimi se bomo srečali tudi v prihodnje. Tako kot festival pa je vznemirljivo tudi mesto. Koper je vsem znano pristanišče, ki se vse bolj uveljavlja kot turistično mesto in festival FUGA je lahko velik korak k temu, da za mesto Koper postane tako prepoznaven, kot je Eifflov stolp za Pariz. Upam, da bo mesto znalo izkoristiti to priložnost in da bo Gledališču Koper v prihodnje uspelo na festival privabiti še več mladih ustvarjalcev in gledalcev«.

In gledalcev je bilo letos veliko. Predstave si je ogledalo 521 obiskovalcev, na koncertih smo našteli več kot 1300 poslušalcev, skupaj torej več kot 1800 obiskovalcev 4. Festivala uprizoritev, glasbe in akademij – FUGA.