György Spiró

Prah

Gostujeta Altteatar in Center kulture in mladih Občine Sarajevo (BA)

Ustvarjalci

Dramatik, pisatelj in esejist György Spiró velja za eno najuglednejših povojnih literarnih osebnosti na Madžarskem, igra Prah (2005) za njegovo v tujini največkrat uprizorjeno besedilo. V njem nas avtor sooči z bolj ali manj anekdotično življenjsko situacijo. Mož, ki na skrivaj igra loto, zadene glavni dobitek in zdi se, da vse težave zakonskega para z roba družbe nenadoma postanejo preteklost. Toda zavest o bogastvu se iz začetne evforije in načrtov, kam z denarjem, kmalu sprevrže v strah, kaj vse se jima utegne zgoditi, ko bodo za njuno bogastvo izvedeli drugi, pa tudi v premislek o njunih lastnih življenjih in medsebojnem odnosu. Igro, ki jo avtor umešča v čas posttranzicijske družbe nekje na Madžarskem, odlikujejo duhovito izpisani dialogi in komični preobrati, ki nas opominjajo, da smo za svojo srečo odgovorni sami in da je življenje lahko lepo tudi brez loterijskega dobitka.

Nagrada:
Gordana Boban – nagrada za najboljšo igralko na 12. Mednarodnem festivalu igralca Zaplet, Banjaluka (BA), 2020

Gostujeta: Altteatar, Sarajevo, in Center kulture in mladih Občine Sarajevo (BA)

 

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.