Robert Lenard

Črni

Ustvarjalci

Navdih za muzikal Črni so njegovi ustvarjalci našli v romantični viteški igri s petjem in streljanjem Črni Đorđe (1912), v kateri je madžarski dramatik Ištvan Balog prikazal bliskovit vzpon srbskega narodnega heroja Đorđa Petrovića, znanega pod imenom Karađorđe ali Crni Đorđe, od osamljenega izgnanca do vodje prve srbske vstaje in voditelja naroda.
Muzikal, ki po dramski predlogi prevzema njeno strukturo in junake, se bolj kot z zgodovino in življenjem naslovnega junaka ukvarja z vprašanjem, kako bi bila v času, ki ne verjame več v mite in heroje, saj je mit postal šala, heroj pa tarantinovska figura, zgodovinski horor in ironija, videti zadnja srbska vstaja.
»Parodično – tako kot skoraj vse okoli nas,« odgovarjajo njegovi ustvarjalci, zaslužni za montipajtnovsko bizarno, smešno in duhovito uprizoritev, ki gledalca nagovarja z vprašanjem, ali je v potrošniškem času, v katerem živimo, revolucija sploh še mogoča.

NAGRADI:

Arpad Mesaroš
Nagrada za najboljšega igralca za vlogo Črnega v predstavi Črni na Festivalu poklicnih gledališč Vojvodine 2017 (RS)

Adam Klem
Nagrada za glasbo v predstavi Črni na Festivalu poklicnih gledališč Vojvodine 2017 (RS)

Predstava je v madžarskem jeziku s srbskimi nadnapisi.

Gostuje Novosadsko gledališče (RS).

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.