Daniel Glattauer

Čudež

Katastrofalno zabavna komedija
Trajanje Traja: 1 ura in 55 minut z 15 minutnim odmorom.
Gostuje Narodni dom Maribor

Ustvarjalci

Prevajalec, režiser in scenograf Samo M. Strelec

Igralska zasedba

Igralci Tina Gorenjak, Primož Vrhovec, Jaša Jamnik

V zakonu Jane in Petra Dorek, tipičnega para srednjih let z urejeno fasado, primerno izobražene in situirane dvojice, že nekaj časa pošteno škriplje. Težave, podobne tistim, ki jih rešujejo številni pari, bi lahko razrešila tudi sama, a ker sta prišla do točke, od koder ne vesta več, kako naprej, zbereta pogum in obiščeta partnerskega svetovalca z dolgoletno prakso. Terapevt jima postreže s celo vrsto različnih psiholoških vaj za izboljšanje komunikacije, ki po uvodnih korakih sprožijo plaz medsebojnih obtoževanj. Jana je tista, ki vedno vnaprej ve, kaj bo rekel njen mož, s svojo gostobesednostjo pa pogosto poskrbi, da Peter ne pride do besede. Na dan privrejo Janini zatajevani občutki. Ta se je vsa leta zakona počutila odrinjeno in zapostavljeno, saj Petru nikoli ni odpustila skoka čez plot. Vendar ji zagrenjeni Peter vrne milo za drago, ker si je tudi ona nekoč privoščila ljubimca … A težav nimata le zakonca – zdi se, da je v težavah tudi partnerski svetovalec. Jima bo v seansi z izkušenim terapevtom uspelo rešiti njun odnos? Tega ne izdamo, povemo pa lahko, da ju čaka turbulentno popotovanje, ki se izkaže kot odlična komedija.

Mednarodno uveljavljeni avstrijski pisatelj ter nekdanji novinar in kolumnist dnevnika Der Standard Daniel Glattauer (1960), čigar uspešnico Proti severnemu vetru, ki je prevedena v štirideset jezikov, lahko beremo tudi v slovenščini, je navdih za komedijo o »vojni« zakoncev Dorek dobil med petmesečnim šolanjem za psihosocialnega svetovalca, na katerem je bila terapija parov pomembna tema. Nastala je komedija, v kateri se je avtor izkazal za mojstra upodabljanja nians v kaosu naših želja, pričakovanj, občutkov in čustev, hkrati pa okrcal današnjo zbanaliziranost psihoterapij. Po komediji Čudež so leta 2018 posneli tudi film.

Beseda Sama M. Strelca, režiserja uprizoritve

Kako lahko je pisati o nečem, kar je pred leti že bilo in je še zmeraj živo! Čudež je nastal v majhni ekipi gledališčnikov-prijateljev in zdaj to mini komedijico že tretje leto igramo po številnih krajih po vsej Sloveniji.

Če ste kdaj varali ali ste bili prevarani – potem boste idealno občinstvo. Glede na to, da so dvorane polne, si mislim …
Hočem reči: polne smeha. Ne verjamem, da bo pri vas v Kopru kaj drugače. Pridem pogledat.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.