Dim Zupan - Zvone Šedlbauer

Deklica za ogledalom

Komična srhljivka za otroke
Krstna uprizoritev

Pisatelj Dim Zupan piše predvsem za otroke in mladino, njegova leposlovna besedila so zato zelo raznolika, njihova različnost se kaže že na ravni oseb: v nekaterih besedilih imajo glavno besedo mlajši otroci, v drugih malo večji oziroma mladostniki. K prvim spada tudi slikanica z ilustracijami Klavdija Palčiča Deklica za ogledalom, ki je izšla pred dvema letoma pri Zadrugi Novi Matajur.

Sedemletna Maja je osamljena in si močno želi bratca ali sestrico, ker pa starša nista najbolj prepričana, da bi imela še enega otroka, se Maja spoprijatelji z Ajam, deklico, ki živi v Majinem ogledalu. Starša skrbi, ker se Maja ves čas zadržuje pred ogledalom, se pogovarja z Ajam in skozi ogledalo celo vstopi v prijateljičin svet … Zaradi zaskrbljenosti in ker je težko pred starši imeti skrivnost, Maja staršema pove za Ajam. Kmalu pa tudi starša povesta Maji, da bodo vendarle dobili dojenčka. Starša bega le še jabolkova peška, ki ni iz našega sveta …

Čeprav sta Zupanova Deklica za ogledalom in njena odrska priredba z enakim naslovom namenjeni nekoliko starejšim deklicam, ki se že sprašujejo o tem, kdaj jih bodo odrasli začeli jemati resno, in imajo že močno izoblikovano mnenje o svetu staršev, bo zagotovo navdušila tudi mlajše občinstvo. Saj jih uči tudi o tem, da se lahko tudi brez staršev, bratcev, sestric in prijateljev imamo fino in predvsem o tem, da so resnica in vsi odgovori v nas samih, če se le dobro pogledamo v ogledalo.
Odrska priredba Deklice za ogledalom vsebuje tudi spevne songe. S svojo slikovitostjo, razgibanostjo in liričnostjo uprizoritev mladim gledalcem – učencem druge triade osnovnih šol – obeta pravi gledališki dogodek.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.