Iztok Mlakar po motivih Molièra

Duohtar pod mus!

Komična srhljivka za otroke, Burka s petjem in streljanjem
Koprodukcija SNG Nova Gorica
Trajanje 105

Da je Bog ustvaril žensko zato, da moški ne bi pozabil na ponižnost in pokoro, da je moškemu v družbi steklenice prijetnejše kot v družbi žene, da se zakonski prepir lahko konča z ženinim maščevanjem in da za ljubezen ni zdravila … dobro ve tudi primorski igralec in kantavtor Iztok Mlakar, ki burko Duohtar pod mus! oblikuje kot dramatik, pesnik in pevec, igralec, avtor glasbe in celo lektor. Besedilo je napisal v primorskem narečju in v maniri Molièrove komediografije, snov za pisanje pa je našel v Molièrovih enodejankah Zdravnik po sili, Ljubezen – zdravnik in Pepčkova ljubosumnost.

Mlakar Sganarela – zdaj novodobnega zdravnika alternativne medicine – zaplete v reševanje ljubezenskih bolečin prelepe Lucinde in njenega ljubimca Leandra ter pri tem zaradi ljubosumnega dekletovega očeta tvega celo junakovo glavo. A ker gre za duhovito, zabavno, preobrazb, preoblek, presenečenj in menjave identitet polno odrsko delo, Sganarel seveda preživi, komedijski klobčič, prepleten s prepoznavnimi songi Iztoka Mlakarja v melodični in sočni primorščini, pa se tik pred koncem srečno razplete.
Režiser Vito Taufer, ki je Iztoka Mlakarja nagovoril in prepričal, da se je lotil projekta, s katerim prinaša v naš prostor specifičen prispevek k jeziku, humorju in šansonjerstvu, predstavo označuje kot molièrovsko, brechtovsko in mlakarjevsko hkrati.

Prejete nagrade

2012
Iztok Mlakar
Nagrada Prešernovega sklada (Tudi) za dramsko besedilo Duohtar pod mus! in za vlogo, odigrano v uprizoritvi tega besedila
2008
Iztok Mlakar
Žlahtni komedijant za vlogo Sganarela v uprizoritvi Duohtar pod mus! Iztoka Mlakarja 17. festival Dnevi komedije, Celje
2008
Duohtar pod mus!
Žlahtna komedija po izboru občinstva 17. festival Dnevi komedije, Celje
2008
Duohtar pod mus!
Najvišja ocena občinstva 38. teden slovenske drame, Kranj

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.