Lia Ujčič

Indultado

Ustvarjalci

Veliko vsega je imel po glavi. Glava polna misli, črepinj grenkega okusa. “Posladkaj si” so mu rekli, a je kot običajno rad preslišal. Najraje je predse stavil zid, da bi lahko glava vanj rila in zarila tako globoko, da bi na drugo stran prebili rogi.

Veliko vsega je imel na grbi, misli krhkega značaja in dobrega namena. “Usedi se z nami” so mu rekli, ampak že je hitel naprej, visoko med oblake, rože vohat. Rad je imel oblake, čeravno so ga pripisovali zemlji. Znal je brisati mejo med obema.

Veliko vsega je imel pod seboj, obilo dolgih vrvi prepolnih vozlov življenja. Boril se je vedno rad, kar tako, zaradi boja. Boja in zmage. Ob tem se je počutil živo, predano, samosvoje. Čakanje je raje prepuščal drugim. Konec bo vselej prišel, čemu nanj čakati?

Ljubil je rdečo, a se vanjo ni rad oblekel.

Indultado v španskem jeziku pomeni pomilostiti, oprostiti. Plesni solo Indultado je plod gibalne raziskave poguma, bojevitosti, neomajnosti, odločnosti, napada in obrambe. Navdih išče v španskem borilnem biku, kateri s primerljivimi lastnostmi v bikoborbah prepriča do točke, ko mu je poklonjena nedotakljiva imuniteta. Postane indultado. Vrnejo ga zelenim pašnikom, da lahko potomstvu prenaša svoj značaj.

Indultado ni plesni solo o biku, temveč nosi sporočilo človeka, bitja, ki se pogumno in neumorno prebija skozi življenje. Pozna upornost, delavnost in ljubi življenje.

Produkcija: Lia Ujčič

* * *

Predstava Indultado je izviren samostojni plesni projekt, ustvarjen s pomočjo produkcijske nagrade na 9. mednarodnem tekmovanju mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – Plesna miniatura 2017 v Celju.
Sodelovanje: Ministrstvo za kulturo RS, Kulturni center Izola, Plesni studio LAI

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.