Zlatko Krilić

Jajce

Delavnica prebiranja in igranja pravljic
Trajanje 35

Drobno in nezahtevno odrsko delce hrvaškega pisatelja Zlatka Krilića, namenjeno najmlajšim, je zabavna in poučna zgodbica o tem, da se najobičajnejša stvar, ki jo srečujemo v življenju – jajce – uporablja še v drugačne namene, kot da ga »skuhaš, v ponev razbiješ, na oko narediš, ocvreš, v potico zamešaš in vse skupaj poješ«. Spregovori namreč tudi o tem, da se iz jajca poleg piščet lahko izležejo najrazličnejša živalska bitja – od žabe, noja, želve in pajka, do hobotnice, kače in ptiča sinjih višav – občinstvu, ki še zna verjeti v čudne in nemogoče stvari, pa ponudi nekaj resnic o zakonitostih življenja in narave.

V Zagrebu živeči pisatelj Zlatko Krilić danes velja za »najmlajšega klasika hrvaške književnosti«, njegova otroška in mladinska dela so zastopana v številnih hrvaških učbenikih, kar šest njegovih knjig, namenjenih osnovnošolcem, pa je vključenih v obvezno domače branje. Igrico Jajce je Krilić napisal pred več kot četrt stoletja, saj ga je – tako pravi sam – jajce vedno znova navduševalo s svojo popolno obliko, skrivnostnostjo (le kaj se skriva za lupino) in simboliko (iz neživega ustvari živo). Besedilo je do danes zaživelo na številnih profesionalnih in ljubiteljskih odrih in čeprav je bila vsaka njegova uprizoritev drugačna, vsem ostajata skupna razigranost posamezne predstave in veselje občinstva. V profesionalnih gledališčih po vsem svetu je Jajce doživelo več kot 2000 uprizoritev in če število pomnožimo s povprečnim številom obiskovalcev predstave lahko izračunamo, da je Kriliću uspelo nasmejati pol milijona otrok. In kdo na kaj takega ne bi bil ponosen?

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.