Milena Bogavac

Jami District

Ustvarjalci

Izhodišče uprizoritve je izmišljen (toda povsem možen) dogodek o odkritju najstarejše paleolitske naselbine v zgodovini človeštva v vasi Jamena na tromeji Srbije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Vprašanje o lastništvu naselbine sproži spor in vojno med državami na tromeji. Mrtvih je več kot 15.000. Ko nastopi mir in Jemena postane zaščiteno območje pod mednarodnim protektoratom, mednarodne korporacije tam zgradijo zabaviščni park. Sto preživelih iz nekdaj sovražnih držav pa mora v neandertalskih kostumih zabavati množice turistov …

Jami District je gledališka predstava in »dokumentarni« film hkrati, ki problematizira vprašanje narodov in nacionalnih držav v visokotehnološkem svetu 21. stoletja. Izhajajoč iz dejstva, da je narod konstrukt in pojem, izmišljen v 19. stoletju, uprizoritev nagovarja gledalca z vprašanji: kako je »izumu« iz 19. stoletja uspelo, da je videti, kot da je tu od nekdaj? Bo ideja naroda končala na smetišču zgodovine ali bodo tam končali tisti, ki še verjamejo vanjo? Kaj bo zamenjalo narode in nacionalne države? In kdo je slabši: narod ali korporacija?

Gostujejo Bitef teatar, Beograd (RS), Centar za kulturo Tivat (ME), Festival MASZK, Szeged (HU), Think tank studio, Novi Sad (RS).

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.