Jazzoletje – Nikola Matošić in Just Friends Quartet

Nikola Matošić – kontrabas
Bojan Volk – saksofon
Marko Petrušič – klavir
Enos Kugler – bobni

Pogovor z Nikolo Matošićem vodi Nina Novak.

Swinging all the way (pogovor)
V stoletje dolgi tradiciji je jazz na Slovenskem doživel številne prelomnice, ki so pomembno vplivale tako na razvoj popularne glasbe kot na družbo samo. Ustanovitev Plesnega orkestra Radia Ljubljana, današnjega Big Banda RTV Slovenija, prvi jazz festival na Bledu, danes Jazz festival Ljubljana, jam sessioni v Jazz Clubu Gajo in stilna raznolikost so le nekateri izmed teh pojavov, ki se jih bo univerzitetno diplomirana muzikologinja, kritičarka, glasbena publicistka ter urednica Nina Novak dotaknila v pogovoru s priznanim kontrabasistom Nikolo Matošićem.

Gre za glasbenika, ki že desetletja aktivno organizira jam sessione in na ta način spodbuja mlade k živemu muziciranju ter sooblikuje jazz sceno. Prizadeva si za oživitev, ohranitev in posodobitev jazzovske glasbe v Sloveniji, sodeloval pa je z vodilnimi akterji tako slovenskega kot svetovnega jazza, kakršni so Peter Mihelič, Renato Chicco, Deborah Brown, Rachel Gould, Doug Hammond in drugi.

Just Friends Quartet (koncert)
Začetki zasedbe, poimenovane po enem od jazzovskih standardov, segajo v klub Jazz hram, kjer so glasbeniki kot del hišnega sestava redno preigravali tradicionalne oblike jazza in te kmalu tudi nadomestili z avtorskimi kompozicijami pianista Marka Petrušiča. Skupina se zato naslanja na zvok klasičnih jazz kvartetov iz obdobja swinga in bebopa. Znotraj teh odkriva in reinterpretira esencialne elemente na temelju različnih harmonskih struktur, razgibanih ritmičnih vzorcev ter kompaktne zvočne zmesi.

 

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.