Henrik Ibsen

John Gabriel Borkman

Delavnica prebiranja in igranja pravljic, Drama o uničujoči moči pohlepa
Trajanje 60

Norvežan Henrik Ibsen (1828–1906) se je s svojimi številnimi dramskimi deli zapisal med najpomembnejše svetovne dramatike. Ker je Ibsenova družina zaradi očetovega bankrota doživela družbeno in finančno degradacijo, je Henrik kot natančen opazovalec malomeščanske moralne zatohlosti, zlagane pobožnosti in grehov očetov, ki bremenijo sinove, odkril svoj neprekosljiv gledališki talent. Ker je v dramah z drznostjo odgrinjal zamaskirane družinske odnose v na videz urejenih meščanskih družinah, je sprožil nemalo razburjenj, ostrih polemik in škandalov.

Naslovni junak Ibsenove drame John Gabriel Borkman, bivši bančni direktor, je z ilegalnimi finančnimi špekulacijami zapravil celotno ženino premoženje in prihranke svojih strank, zaradi česar je pristal v zaporu. Družino je iz eksistencialne stiske rešila Borkmanova svakinja in njegova prva ljubezen Ella, ki jo je preračunljivo zapustil zaradi materialnega položaja njene sestre Gunhild. Borkman in Gunhild, ki moža sovraži, živita drug mimo drugega, edina skupna točka njunega odtujenega življenja je sin Erhart. Do soočenja in neizbežnega obračuna s preteklostjo, sedanjostjo in konfliktom interesov glede prihodnosti pride v trenutku, ko na smrt bolna Ella obišče sestro Gunhild in Johna z željo, da bi njun sin Erhart do smrti živel ob njej.

Dramo John Gabriel Borkman je Ibsen napisal le nekaj let zatem, ko se je v 63. letu starosti in po 27 letih življenja v Italiji in Nemčiji dokončno vrnil na Norveško ter se nastanil v Kristianii. Drama je prvi natis doživela leta 1896, krstno uprizoritev leto dni pozneje v Helsinkih, v švedščini in finščini. Uprizoritev v Drami SNG Maribor je druga uprizoritev tega besedila na slovenskih odrih po letu 1926.

 

Nagrade:

Nataša Matjašec Rošker – Borštnikova nagrada za igro za vlogo Elle Rentheim  na 48. festivalu BS 2013

Igor Samobor – Borštnikova nagrada za igro za vlogo Johna Gabriela Borkmana na 48. festivalu Borštnikovo srečanje 2013

Mateja Koležnik – Borštnikova nagrada za najboljšo režijo v uprizoritvi John Gabriel Borkman na 48. festivalu Borštnikovo srečanje 2013

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.