Tina Valentan

Kalipso

Trajanje Predstava traja 50 minut.

Ustvarjalci

Kaj je bilo prej, kokoš ali jajce?

Kalipso v iskanju nemogočega odgovora moč črpa iz črnine svojega notranjega vesolja, ki se previdno izoblikuje v gib in glas ter se nerado prezgodaj razkrije očem smrtnikov. Nesmrtna mitološka zapeljivka Kalipso, obdana s simboli izobilja, svoje bogastvo razdaja z velikodušnostjo tistih, ki nimajo ničesar razen zavedanja, da se iz zlatega jajca – preden ga stremo – lahko izvali karkoli. Vse možnosti so odprte. Toda Kalipso Tine Valentan se mora po sili razmer odločiti za eno samo pot, še preden razbije jajce. V svetu, v katerem živi, ni denarja za vse. Ni prostora za mnogoterost, po kateri z užitkom vijuga Kalipso: vesoljka, plesalka, kozmonavtka, pop zvezda, kokoška in mistična vizionarka v enem. V tako sploščenem svetu smeš biti samo eno.

Ampak preden razočarano zavzdihnemo, se ponovno vprašajmo, ali jajčniki res vodijo Kalipso, ali pa jih nemara usmerja ona, je to ujetništvo ali svoboda, in kaj če je oboje hkrati.

Tina Valentan je diplomirana plesalka in koreografinja, ki že vrsto let deluje na polju sodobnega plesa. Aktivna je kot performerka v predstavah drugih koreografov, s katerimi gostuje po Evropi. Vidimo jo lahko tudi v otroških predstavah. Po njenem samostojnem prvencu Ko luna raste (2008), je Kalipso (časopis Dnevnik je konec leta 2016 predstavo uvrstil med najboljše odrske postavitve tistega leta) njeno drugo avtorsko delo, ki v središče postavlja žensko v njeni polni moči. Leta 2017 je postala prejemnica nagrade Ksenije Hribar.

Produkcija: Mesto žensk, Društvo za promocijo žensk v kulturi
Koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana, Plesna Izba Maribor

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.