Komorni orkester iz Waidhofna ob Ybbsu

Trajanje Koncert traja 1 uro in 50 minut in ima odmor.

Dirigent:  Wolfgang Sobotka

Spored:
Franz von Suppé (1819–1895), Lepa Galateja, uvertura
Robert Schumann (1810–1856), Simfonija št. 4 v d-molu, op. 12
Izbor skladb Johanna Straussa ml. in Josefa Straussa

Waidhofen ob Ybbsu (Waidhofen an der Ybbs) v Avstriji, od koder prihaja istoimenski komorni orkester, se lahko pohvali z bogato orkestrsko tradicijo, ki sega v 19. stoletje. Spodnjeavstrijski kraj je pomemben soustvarjalec kulturnega dogajanja v regiji. Orkester v zdajšnji obliki deluje od leta 1973. Vse od ustanovitve intenzivno sodeluje s  krajevno glasbeno šolo in odpira vrata mladim, nadarjenim in ambicioznim umetnikom. Iz orkestrskih vrst je izšlo veliko znanih profesionalnih glasbenikov, med drugim tudi nekdanji koncertni mojster Dunajske filharmonije Rainer Küchl. Na seznamu nekdanjih članov orkestra najdemo številne ugledne soliste, na primer Stefana Vladarja, Christopherja Hinterhuberja, Paula Guldo, Tamása Vargo, Ludwiga Streicherja, Ernsta Ottensamerja in druge.

Repertoar orkestra je zelo širok in zajema različne glasbene stile in kompozicijske oblike, od samostojnih koncertnih skladb do simfonij, simfoničnih suit filmske glasbe in del sodobnih skladateljev. Prav tako je orkester poustvaril številne oratorije in maše v sodelovanju s pevskim zborom Cantores Dei Allhartsberg. Vsaki dve leti se predstavi občinstvu tudi z novoletnim koncertom v klasičnem slogu dunajskih novoletnih koncertov; v mednarodnem prostoru pa se je uveljavil s koncertnimi turnejami – ob koncertih po Spodnji Avstriji je gostoval v Italiji, Nemčiji, Hrvaški, Kitajski, Iranu, na Madeiri in drugod.

Dirigent Wolfgang Sobotka se je rodil leta 1956 v Waidhofnu ob reki Ybbs. Po študiju zgodovine na Dunajski univerzi je absolviral violončelo in glasbeno pedagogiko na Visoki šoli (zdaj Univerzi) za glasbo in uprizoritveno umetnost na Dunaju ter se kot dirigent izobraževal na Brucknerjevem konservatoriju v Linzu. Od leta 2017 je predsednik avstrijskega parlamenta, ob visoki družbeno-politični funkciji pa je še vedno aktiven kot dirigent Komornega orkestra iz Waidhofna ob Ybbsu.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.