Sofokles - Luciano Delprato

Kralj Ojdipus

Gostujeta HNK Ivana pl. Zajca Reka in Mestno gledališče lutk Reka (HR)

Ustvarjalci

Tragedija Kralj Ojdipus, ki si je že v antiki pridobila sloves paradigmatične tragiške umetnine, saj jo je Aristotel v svoji Poetiki izpostavil kot najboljši primer za tragično zmoto junaka, v priredbi in režiji argentinskega režiserja in dramatika Luciana Delprata nagovarja predvsem mlado občinstvo. Napeto »kriminalno« zgodbo o iskanju morilca kralja Laja uprizarja s petimi odličnimi igralci, ki animirajo predmete in lesene, v izrazu karikirane, celo groteskne lutke, ki v oblekah s kravatami (in z izpisanimi imeni likov, ki jih predstavljajo) spominjajo na sodobne politike.

Delpratova priredba sledi Sofoklesovemu izvirniku, vendar pa v tragično tkivo vnaša veliko humorja, šal, kletvic in uličnega govora – kar nas spomni na današnje oblastnike, njihove manipulacije in spletke.

Kralj Ojdipus
– Grand prix na 22. na Mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu (HR), 2021
– Nagrada občinstva 22. Mednarodnega festivala komornega gledališča Zlati lev v Umagu (HR), 2021
– Nagrada judita za najboljšo predstavo na 67. Splitskem poletju (HR), 2021

Gostujeta: HNK Ivana pl. Zajca Reka in Mestno gledališče lutk Reka (HR)

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.