France Prešeren

Krst pri Savici

Premiera 24. junija 2021 v Amfiteatru Avditorija Portorož - Portorose v okviru 28. Primorskega poletnega festivala
Koprodukcija Gledališče Koper in Avditorij Portorož - Portorose
Trajanje Predstava traja 50 minut in nima odmora.

Ustvarjalci

Prešernovo pesnitev Krst pri Savici zaradi vpliva, ki ga je imel pesnik na slovensko pesništvo in književnost, danes razumemo kot slovenski nacionalni ep, pa tudi kot prelomnico v slovenski književnosti. Prav zaradi teh dveh razlogov pesnitev ostaja predmet številnih interpretacij in različnih pogledov v znanosti ter umetnosti. Motivi iz pesnitve se pojavljajo malodane v vseh umetniških smereh, v polju književnosti tako v liriki kot v prozi in dramatiki; pri slednji bodisi kot predloga za uprizoritev bodisi izhodišče za novo dramsko delo in njegovo odrsko realizacijo. Umetniško delo kot navdih za novo umetnino.

Prešernovo pesnitev sestavljajo trije deli: sonet, posvečen Matiju Čopu, Uvod in Krst. Četudi je priredba besedila za uprizoritev Gledališča Koper iz treh (oziroma štirih) delov, se ti ne prekrivajo s Prešernovimi; priredba od izvirnika namreč ohranja le tisto, kar je za uprizoritev nujno, s tem pa se osredinja predvsem na usodo Črtomirja in Bogomile ter njune nemogoče ljubezni. Pri tem se izrisuje širša slika o usodi slovenskega naroda oziroma naših prednikov, ki so se v 9. stoletju soočali s pokristjanjevanjem, čemur so sledili trije upori proti temu pojavu, ki so vodili v poraz poganov. Krst pri Savici je postavljen v čas tretjega upora in čas, ko se Črtomir kot edini preživeli vrne domov. Predstava se začne z videom, ki zajema Uvod pesnitve (torej tretji upor) in je sestavljen iz plesnega dela ter interpretacije Prešernove pesnitve. Po Uvodu se dogajanje nadaljuje na odru, na katerem v spremstvu plesalcev, glasbenikov in igralcev vidimo Črtomirja in Bogomilo od trenutka, ko se spoznata, do dne, ko se Črtomir vrne iz boja in spozna, da njuno ponovno združenje ni mogoče.

 

Uvod h Krstu pri Savici
Video

Avtorji: Katja Pegan, Dean Grgurica, Miha Krušič
Snemalci: Dean Grgurica, Aljaž Uršej, Miha Krušič
Montažer: Dean Grgurica
Mojster zvoka: Martin Belac
Glasba: Envato Elements
Koreograf: Miha Krušič
Kostumograf: Andrej Vrhovnik
Oblikovalka maske: Sara Longar
Oblikovalec svetlobe: Izidor Čok
Lučni tehnik: Vid Prinčič
Rekviziter: Vasja Bradač

Pesem interpretirajo:
Rok Matek
Aleš Valič
Blaž Popovski
Mojca Partljič

Igralci:
Črtomir: Mak Tepšič (študent AGRFT)
Valjhun: Miha Krušič
Vojaki: Jan Marolt, Aljoša Möderndorfer, Matej Bedič, Miha Furlan,
Aleš Ivanuša, Siniša Bukinac, Jurij Batagelj, Tadej Opešnik,
Martin Sorgo, Kristjan Terseglav

Za pomoč pri realizaciji projekta se zahvaljujemo Radiu Koper.

Iz kritik

Andraž Gombač / Primorske novice, 26. 06. 2021

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.