Peter I. Čajkovski

Labodje jezero

Trajanje Predstava traja dve uri in pol in ima odmor.

Ustvarjalci

Labodje jezero danes velja za najbolj očarljivo, popolno in slavno stvaritev v svetu umetnosti, na področju klasičnega baleta pa za mojstrovino in enega največjih dosežkov ruske kulture.

Partituro za Labodje jezero je Čajkovski, takrat še mlad, vendar že uveljavljen skladatelj, začel pisati leta 1875 po naročilu moskovskega Velikega gledališča (Boljšoj teatra). Temeljito je preučil partiture številnih drugih skladateljev baletov, in čeprav ni nameraval reformirati baleta, si je pri skladanju prizadeval, da bi glasba izvirala iz dramatičnega razvoja vsebine. Ustvaril je partituro, ki je bila pionirski začetek novih smernic, ki so omogočale novo raven sobivanja plesa in glasbe.

Delo ob premieri leta 1877 ni imelo posebnega uspeha. Svoje pravo življenje je balet zaživel šele 18 let po smrti Čajkovskega, ko sta ga na oder postavila Lev Ivanov in Marus Petipa in ga spremenila v mojstrovino, kakršno poznamo v bolj ali manj nespremenjeni obliki še danes. Njuna postavitev je postala klasična verzija baleta.

Gostuje Moskovski klasični balet (RU).

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.