Miroslav Krleža

Leda

Drama
Trajanje Predstava traja 160 minut.
Gostuje Hrvaško narodno gledališče iz Zagreba

Ustvarjalci

Klara Jadranka Đokić
Melita Iva Jerković
Jerko Marčić Oliver Urban
Aurel Igor Kovač
Klanfar Dušan Bućan
Leda Tesa Litvan
Dami Gloria Dubelj
Dami Iva Šimić Šakoranja
Gospod Ivan Colarić
Fanny Iva Šimić Šakoranja

Igralska zasedba

Režiserka Franka Perković
Dramaturg Dino Pešut
Scenografinja Paola Lugarić
Kostumografinja Doris Kristić
Oblikovalka odrskega giba Petra Hrašćanec
Oblikovalec svetlobe lvis Butković
Avtorja glasbe Roko Crnić
Avtorja glasbe Hrvoje Klemenčić

Z dramskim besedilom Leda, zadnjim iz cikla o Glembajevih (Gospoda GlembajeviV agonijiLeda), je velikan hrvaške književnosti 20. stoletja Miroslav Krleža leta 1930 dokončal trilogijo o vzponu in propadu zagrebške meščanske družine Glembajevih. Besedilo, ki ga je avtor sprva podnaslovil kot »ljubezensko igro«, leta 1945 pa zvrstno preimenoval v »komedijo o neki karnevalski noči«, je komedija, v kateri se na pustno noč leta 1925 do najintimnejših podrobnosti razkrijejo odnosi med domišljavim Oliverjem Urbanom, trenutnim likovnim kritikom, njegovim prijateljem Aurelom, uspešnim slikarjem, njegovo ženo Klaro, nekdanjo operno pevko Melito in njenim možem, veleindustrijalcem Klanfarjem. Ljubezenski pari se razidejo, poroke razpadejo, bivši ljubimci se znova srečajo in tako naprej v nedogled. Sijajno napisane vloge, odlični dialogi, intrigantne situacije in prepleteni odnosi, ki segajo od salonske drame do vodvila, so le nekateri elementi te edinstvene Krleževe komedije, v kateri je avtor izpostavil vso površnost, lažne vrednote in vprašljive ideale premožnih državljanov in pomembih predstavnikov družbe. Kot sklepni del glembajevskega cikla, ki spremlja družino Glembay od 18. stoletja do tridesetih let 20. stoletja, je Leda nekakšno groteskno ogledalo vzpona in popolnega razpada družine. Vsi pretresi, spletke, celo zločini, ki zaznamujejo to družino, se pred očmi gledalcev spremenijo v noro zaporedje ljubezenskih, poslovnih in zakonskih zapletov, ki se končajo na ulici, v družbi nočnih dam …

Komedija, ki se je po dobrih dveh desetletjih v režiji Franke Perković znova vrnila na oder Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu, je bila premierno uprizorjena konec letošnjega marca. Po odzivih kritike in gledalcev pa se uprizoritvi obeta še dolgo življenje. Zaradi odlične igralske zasedbe in režije, predvsem pa redkih srečanj s Krleževo dramsko zapuščino na slovenskih gledaliških odrih, je gostovanje podprlo tudi Hrvaško kulturno društvo Istra Piran.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.