Renata Vidič

Lepo je biti Koprčan

Premiera 22. september 2018 v Gledališču Koper
Trajanje Predstava traja 1 uro in 10 minut in nima odmora.
Krstna uprizoritev
Prenesite gledališki list

Ustvarjalci

Režija Renata Vidič
Scenograf Milan Percan
Kostumografinja Anja Ukovič
Avtor glasbe Mirko Vuksanović
Avtorica videa Noemi Zonta
Oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž
Lektor Martin Vrtačnik
Avtor zvočnih efektov Martin Belac

Igralska zasedba

Enej Ricobon, voditelj Rok Matek
Lara Šavron, tekmovalka Tjaša Hrovat
Agnes Kocjančič, tekmovalka Anja Drnovšek
Mario Dragič, asistent režije Luka Cimprič
Statisti Sara Longar, Anja Ukovič, Martin Belac
Lara Šavron, tekmovalka Živa Selan (vskok)
Agnes Kocjančič, tekmovalka Ivana Percan Kodarin (vskok)

Dejavnostim v Evropskem letu kulturne dediščine 2018, ki so prebivalcem omogočile, da so se aktivneje približali kulturni dediščini, saj ta oblikuje našo identiteto in vsakdanje življenje, se je s krstno uprizoritvijo mladinskega kulturno-zgodovinskega kviza Lepo je biti Koprčan pridružilo tudi Gledališče Koper.

Uprizoritev lahko žanrsko opredelimo kot situacijsko komedijo ali komedijo zmešnjav. Gledalci interaktivno spremljajo televizijsko snemanje kviza, katerega tema je kulturna dediščina mesta Koper. Kviz sestavlja pet krogov, vsak krog ima tri vprašanja, tako se gledalci seznanijo s petnajstimi temami iz kulturne dediščine Kopra. Cilj predstave je mladim humorno in duhovito predstaviti kulturno dediščino mesta Koper.

Uprizoritev je uvrščena v katalog kakovostnih predstav za otroke in mladino spletne platforme Zlata paličica.

Iz kritik

Andraž Gombač / Primorske novice, 26. 09. 2018

Enourna predstava, namenjena učencem iz višjih osnovnošolskih razredov, gledališko dvorano spremeni v televizijski studio, otrokom pa koprsko kulturno zgodovino približa s humorjem, skeči, petjem in plesom.
Že v gledališki avli in zatem še v veliki dvorani obiskovalce uvodoma nagovori asistent režije Mario Dragič, povezovalec dogajanja, ki ga duhovito igra gostujoči igralec Luka Cimprič. Pojasni jim, da bodo spremljali snemanje kviza in pomagali zlasti z glasnimi aplavzi.
/…/
Zatem se v poznavanju kulturne dediščine Kopra skozi več krogov vprašanj pomerita dijakinji četrtega letnika: Tjaša Hrovat je Lara Šavron, najstniško sproščeno, nič kaj punčkasto dekle, ki rado rolka in se zabava, iz ust pa ji tu in tam zbeži tudi kaka krepka beseda. Anja Drnovšek je njena diametralno nasprotna tekmica, marljiva, urejena in ambiciozna Agnes Kocjančič. Rok Matek ju kot glasni, bombastični voditelj kviza Enej Ricobon vodi skozi bogato zgodovino. /…/ Mladi, ki tekmovalkama lahko pomagajo, kadar zaprosita za pomoč občinstva, se seznanijo tudi s šavrinkami in prvim koprskim škofom sv. Nazarijem z mestom v rokah – v kvizu, skozi katerega se ne vrstijo le vprašanja, ampak tudi prekinitve snemanja, vse like sproti upodablja Dragič oziroma Cimprič, pri čemer kratkočasi tudi odrasle v dvorani.
Kviz mladim predstavi še več podatkov in jim bo v morebitnih novih sezonah še kakega, dobrodošlo bi bilo tudi preseganje koprskih meja.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.