Sam Shepard

Lunine mene

Delavnica prebiranja in igranja pravljic, Bridka, a pronicljiva meditacija o staranju

Shepardova najnovejša drama Lunine mene (2009) je bridka, vendar nadvse pronicljiva meditacija o staranju, o izgubah in o (ne)zanesljivosti spomina dveh starih prijateljev, ki se po dolgih letih spet srečata. Nekega avgustovskega večera sedita na verandi in medtem ko čakata lunin mrk in počasi srkata bourbon, globokoumno razpravljata, se spominjata svoje mladosti, vmes malo motovilita s puško in se nato spet vrneta k svojim iskrivim dialogom. Na pogled običajna situacija sčasoma začenja prehajati na spolzka tla vrednotenja medsebojnega zaupanja, prijateljstva in nekdanjih skupnih dogodivščin. Za komične, včasih tudi opolzke debate in že skoraj usodne nesporazume je kriv predvsem njun luknjičasti spomin, ki ga načenjajo zametki demence, pa tudi kaplje viskija. Ta rahlo melanholična drama terja vrhunski stvaritvi dveh igralcev zrelih let, upodabljajočih stara prijatelja Amesa in Byrona, ki ju ne druži le dolgoletna zaupnost in privrženost, temveč tudi zavist in tekmovalnost. Za povrhu pa ju veže in utesnjuje še tragikomično nelagodje beckettovskega jarma. Prazen oder, nad njima polna luna, dve moški figuri, mestoma absurdni in groteskni. Čakajoč lunin mrk?

Sam Shepard (1943), vsestranski ustvarjalec, avtor skoraj petdesetih dram (slovenska gledališča so do danes uprizorila njegove igre Summertime, Pravi zahod, Pokopani otrok, Nevidna roka, Misel lažnivka,), scenarist, režiser, igralec in rokovski glasbenik, ki zaradi izostrenih, prepoznavnih in odmevnih razsežnosti svojega opusa sodi v sam vrh sodobne ameriške dramatike, je dramo Lunine mene napisal za irsko gledališče Abbey Theatre v Dublinu. Premiero je doživela marca 2009 na mali sceni Peacock Theatra, vendar so jo zaradi ugodnih kritik in zanimanja občinstva kmalu preselili na veliki oder, pozneje pa se je podala še na dolgo in uspešno gostovanje v New York in London.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.