8+
Antoine de Saint-Exupéry

Mali princ

Za otroke in odrasle, ki so že pozabili, da so bili tudi sami nekoč otroci
Premiera 30. avgusta 2022 v Gledališču Koper na 29. Primorskem poletnem festivalu
Koprodukcija Gledališče Koper v sodelovanju s Hišo 2.6
Trajanje Predstava traja 60 minut in nima odmora.
Krstna uprizoritev
Prenesite gledališki list

Ustvarjalci

Prevajalec Ivan Minatti
Režiser Ivan Loboda
Avtorja dramatizacije Ivan Loboda, Helena Šukljan
Scenografinja in kostumografinja Lana Deu Angel
Dramaturginja Helena Šukljan
Avtor glasbe Blaž Gracar
Oblikovalka giba Ana Pandur
Oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž
Lektor Martin Vrtačnik

Igralska zasedba

Mali princ Rok Matek
Pilot, Trgovec, Geograf Luka Cimprič
Kraljica, Pijanec, Svetilničar Mojca Partljič
Vrtnica, Domišljavec Andrijana Boškoska

Francoski pisatelj in pilot Antoine de Saint-Exupéry si leta 1943, ob izidu Malega princa, najbrž ni predstavljal, da bo ta postal ne le njegovo najbolj znano delo, ampak eno izmed najbolj znanih, prevajanih in prodajanih literarnih del sploh.

Na vsem dobro znano potovanje, na katerem obišče sedem planetov, zadnji med njimi je planet Zemlja, se Mali princ s svojega planeta odpravi zaradi nesporazuma z njegovo Cvetlico. Odpotuje v upanju, da bo drugje našel srečo, prijateljstvo in ljubezen, za katero se mu je zdelo, da mu je Cvetlica ne daje. A šele z odhodom ugotovi, da je prav ona zanj najpomembnejša, da jo ima resnično in najbolj rad in da je zanjo tudi odgovoren. Do tega spoznanja se Mali princ dokoplje tik pred koncem svoje poti, po nizu razočaranj, saj na planetih ni našel tistega, kar je iskal. Planete je zato navadno zapustil z besedami: odrasli so pa res čudni.

Res je, da naslovno vlogo nosi Mali princ, a je glavni pripovedovalec zgodbe Pilot – njemu se po strmoglavljenju v Sahari prikaže Mali princ ter mu pove svojo zgodbo. Njuno srečanje tako odpira mnogo vprašanj in interpretacij, kdo Mali princ pravzaprav je. Vemo, da je Exupéry zgodbo posvetil svojemu prijatelju Léonu Werthu – odraslemu, ki je bil nekoč otrok – in tudi iz tega lahko povežemo Pilota z Malim princem. Pilot je nekdo, ki je bil nekoč Mali princ. Pilot je nekdo, ki je bil nekoč otrok, in ta njegov otrok je Mali princ. Pilot se s svojim otrokom sreča v kritičnem trenutku, ko ne ve, kako se bo rešil iz nemogoče situacije. Sreča se s svojim mlajšim jazom, ki je še poln upov, želj, domišljije in ustvarjalnosti, in ta mu pomaga preživeti težkih osem dni v puščavi. Pilot se vrne k svojemu notranjemu otroku, vrne se k svojemu bistvu in tako tudi sam spozna, enako kot Mali princ, – bistva z očmi ne moremo videti.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.