Mediteranska prehrana – pot do zdravja in vitalnosti
Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper v sodelovanju z Gledališčem KoperZnanstveni izsledki kažejo, da v sodobnem načinu življenja soočamo s številnimi dejavniki, ki slabo vplivajo na naše zdravje možganov. Najpomembnejši pospeševalci propada živčnih celic v našem telesu, ki so pomembni za delovanje naših možganov in živčnega sistema so predvsem vnetja, oksidativni stres in srčno žilna obolenja. Prehrana lahko pomembno prispeva v prid bolezni ali k izboljšanju našega zdravja.
Zadnje raziskave potrjujejo, da mediteranska prehrana, ki v ospredje postavlja elemente, kot so oljčno olje, sezonski in lokalni izdelki, zmerno uživanje rdečega vina in redna telesna aktivnost, ugodno vpliva na uravnavanje presnovnih in vnetnih procesov ter oksidativnega stresa ter posledično na najpomembnejše bolezenske mehanizme, vpletene v razvoj in napredovanje demence ter sorodne nevrodegenerativne bolezni.
Sproščen pogovor bodo s svojo navzočnostjo obogatili:
- ustanoviteljica in vodja enote za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu, dr. Nada Rotovnik Kozjek,
- nevrologinja Splošne bolnišnice Izola, dr. Sentilija Delalić,
- priznan enolog največje vinske kleti v Slovenski Istri, Boštjan Zidar,
- mladi chef in kulinarični mojster, nagrajen z Michelinovo zvezdico, Filip Matjaž.
Dogodek bo povezovala dr. Maja Podgornik, predstojnica Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper.
Zaradi lažje organizacije vas naprošamo, da svojo udeležbo potrdite na dogodki@zrs-kp.si