Abdulah Sidran

Moje srce je v Zvorniku ostalo

Ustvarjalci

Po dveh letih in pol se sarajevsko gledališče Kamerni teatar 55 znova vrača v Koper, tokrat z večkrat nagrajeno uprizoritvijo kultne drame bosanskega pesnika, pisatelja in scenarista Abdulaha Sidrana Moje srce je v Zvorniku ostalo. V njej je avtor spregovoril o začetku vojne v Bosni in Hercegovini.

Osrednji lik drame je Ruda, zanesenjaški učitelj glasbene vzgoje, ki vse življenje sanjari in upa, da bo po vzoru Smetanove Vltave napisal simfonijo o Drini. Ko se leta 1992 s svojim otroškim zborom vrne s tekmovanja v tujini, se v želji, da prisluhne reki Drini, za nekaj dni nastani v hotelu rodnega Zvornika. V svoji umetniški zasanjanosti posluša šumenje reke, čaka na navdih in se ne zaveda političnih sprememb in pretresov, ki v eni noči spremenijo življenje v mestu. Brez zle slutnje se pogovarja z novimi hotelskimi »znanci«, ki se v dramskem dejanju prelevijo v zveri in njegove krvnike.

V vlogi učitelja bo nastopil Emir Hadžihafizbegović, eden najodličnejših bosanskih gledaliških in filmskih igralcev, ki so ga obiskovalci Gledališča Koper in Primorskega poletnega festivala lahko spoznali v vlogi Zeka v prav tako kultni uprizoritvi Žabe.

Nagrade: 
32. festival Gledališke igre BiH Jajce, 2013
Sulejman Kupusović – nagrada za najboljšo režijo
Abdulah Sidran – nagrada za najboljše dramsko besedilo
Emir Hadžihafizbegović – nagrada za najboljšo moško vlogo
Dragan Jovičić – nagrada za najboljšo moško vlogo

XII. festival bosanskohercegovske drame Zenica 2013
Muhamed Hadžović – nagrada za najboljšo stransko vlogo

Gostuje gledališče Kamerni teatar 55, Sarajevo (BiH).
Predstava je v bosanskem jeziku.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.