Po motivih Leopolda Suhodolčana: ustvarjalci predstave

Naočnik in Očalnik na počitnicah

Delavnica prebiranja in igranja pravljic
Trajanje 45
Krstna uprizoritev

Suhodolčanova literarna junaka, detektiva Naočnik in Očalnik, sta številnim generacijam otrok znana iz zbirke zgodb o Naočniku in Očalniku, ki jih je avtor objavil med letoma 1973 in 1981 v treh knjigah – Naočnik in Očalnik, Na večerji s krokodilom in Stopinje po zraku; še pred izdajo prve knjige sta mojstra med detektivi zaživela tudi na odrskih deskah in televizijskih ekranih (na televiziji kot nadaljevanka v desetih delih pod skupnim naslovom Naočnik in Očalnik leta 1971, v gledališču kot mladinska komedija Norčije v gledališču) in si s poznejšimi knjižnimi izdajami utrla pot med najširše bralstvo.

V uprizoritvi koprskega gledališča, ki je bila posvečena 80. obletnici pisateljevega rojstva, se detektiva s pravim tovornjakom odpeljeta na zaslužene počitnice, a že prvi počitniški dan ju preseneti časopisna novica o tatovih, ki otrokom kradejo šolske počitnice. Mojstra detektivskega poklica s svojimi nekoliko nenavadnimi detektivskimi pripomočki izsledita roparja Stanka Kradimirja in njegovo hčer Pšeničko, ki se, naveličana nenehnih počitnic, ki jih je ukradel njen oče, želi predati in vrniti v šolo. Naočnik in Očalnik roparja ujameta, skesani Stanko pa detektivoma preda kovček, v katerem so ukradene počitnice. Ko kovček skupaj odprejo, za vse otroke v šoli nastopijo težko pričakovane počitnice.
Potujoča predstava, ki jo uprizarjamo na šolskih dvoriščih, v dogajanje vključi tudi otroke in pedagoško osebje, pozornost najmlajših gledalcev pa pritegne s številnimi izumi – biciklminihopterjem (BMH), kameronaraketnipogonznotranjimizgorevanjem, skozigledom2010, ušesosluhom in drugimi novotarijami iz detektivske delavnice Naočnika in Očalnika.

Prejete nagrade

2009
Naočnik in Očalnik na počitnicah
Nagrada za najboljšo festivalsko predstavo v celoti 13. festival Zlata paličica, Ljubljana

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.