8+
Andrej Rozman Roza

Obuti maček

Družinski mijauzikl
Premiera 14. decembra 2019 v Slovenskem mladinskem gledališču, spletna premiera 6. februarja 2021
Koprodukcija Gledališče Koper in Slovensko mladinsko gledališče
Trajanje Predstava traja 1 uro in 5 minut in nima odmora.
Krstna uprizoritev
Prenesite gledališki list

Ustvarjalci

Režiser Vito Taufer
Avtorja glasbe Nana Forte, Jure Ivanušič
Dramaturg Dubravko Mihanović
Asistent režiserja Mitja Lovše
Scenografinja in kostumografinja Barbara Stupica
Asistent kostumografinje Slavko Trivković
Avtorja projekcij Barbara Stupica, Nejc Saje
Video Nejc Saje
Video tehnika in mapiranje Dušan Ojdanič
Korepetitor Diego Barrios Ross
Lektorica Mateja Dermelj
Koreografinja Natalija Manojlović Varga
Oblikovanje svetlobe David Cvelbar
Oblikovanje zvoka Silvo Zupančič, Nathalie Horvat

Igralska zasedba

Maček, človekoliki maček v škornjih Rok Matek
Matic, mlad in simpatičen Luka Cimprič
Marjetica, mlada in simpatična kraljična Anja Drnovšek / Lea Cok (vskok) /
Kralj, njen sitni in nervozni oče Ivan Rupnik
Kraljica, njena tečna in razvajena mama Maruša Oblak
Brdavšek, grof in poosebljena hudoba Ivan Godnič
Glasbeniki Jure Ivanušič, Uroš Maček, Vasko Atanasovski, Marjan Stanić, Žiga Golob
Lutkamuc (animacija – video) Barbara Bulatović

Obuti maček je zgodba o mlinarjevem sinu Maticu, ki po očetovi smrti kot dediščino dobi le »hišnega mačka Fritza«. A ta se kmalu izkaže kot neprecenljiv sopotnik, saj s svojo iznajdljivostjo Maticu pomaga, da osvoji srce lepe kraljične Marjetice, premaga zlobnega grofa Brdavška, ki mu je obljubljena zamož, in na koncu zasede prestol.

Andrej Rozman Roza se je oprl na znano pravljico, vendar jo je razširil, zrimal in posodobil v »družinski mijauzikl«, ki ima v svoji večplastnosti ponuditi vsakomur nekaj: pravljičnost in dinamično dogajanje otrokom, duhovite besedne domislice in družbenokritične osti odraslim, veselje do življenja, glasbo in ples pa vsem skupaj.

Iz kritik

Tanja Benedik / Slovenski glasbenoinformacijski center-Sigic, 28. 12. 2019

Tudi govorjeni tekst je pisan v verzih, pogosto z globljim sporočilom, zato je predstava zagotovo namenjena gledalcem v starostnem razponu od 5. do 99. leta. Odziv občinstva je bil zelo pozitiven, videlo se je, da uživamo tako stari kot mladi, in sicer odrasli ob družbenokritičnih iskricah, otroci pa ob zabavnem besedilu in dogodivščinah. Očitno je, da ko Andrej Rozman – Roza piše za otroke, piše hkrati za odrasle, zase, za otroka v sebi. Zanimivo je, da je v dogajanju vlogo dal tudi glasbenikom, ki so nekakšen glas ljudstva, delavci – prekarci. Obuti maček pa je lik, ki se bori proti sistemu, a to počne zelo pretkano.

Melita Forstnerič Hajnšek / Večer, 17. 12. 2019

Fino, večžanrsko, cross over, sodobno muziko sta prispevala skladateljica Nana Forte in Jure Ivanušič. V živo izvedena in integrirana v odrsko dogajanje deluje konsistentno. Tako malo kakovostnih avtorskih muzikalov imamo, da je vsako novo delo v tej zvrsti hvalevredno. Esemgejevska in koprska igralska ekipica sta se simpatično zložili skupaj. […] Verzifikacije so z inventivnimi rimami dovolj dinamične in igrive za otroke pa tudi duhovito lucidne za odraslo publiko. /…/ Taufer z dramaturgom Dubravkom Mihanovićem spretno vodi po robovih karikiranja in zmožnostih nemogočega, med fiktivnim in realnim, med stripom in risanko. Prav vse zakonitosti tega muzikala ali mjuzikla delujejo: je dovolj dobro, mestoma celo odlično odpet, nadpovprečno konsistentno glasbeno izveden, hkrati pa je kot pred tem že Baal z istim avtorskim tandemom v istem gledališču vešče strukturirana celota. Zabava, ki pa nikakor ni plehka.

Maša Levičnik / TV Slovenija, 16. 12. 2019

Andrej Rozman Roza je za izhodišče sicer ohranil znano pravljico bratov Grimm, v kateri prebrisani mačkon z zvijačami pomaga lastniku, da osvoji kraljično in prestol, a poleg tega, da jo je prepesnil v rime, jo je umetelno posodobil v aktualno družbeno satiro. /…/ Žanrska raznolikost glasbe, ki sta jo napisala Jure Ivanušič in Nana Forte, podkrepi sporočilnost, posebno vzdušje pa ustvari izvedba v živo po večini profesionalnih glasbenikov.

Saška Rakef / Radio Slovenija, 15. 12. 2019

Muzikalnemu besedilu, oplemenitenemu z zabavnimi in družbenokritičnimi replikami z lahkoto sledijo odrasli pa tudi otroci. Priporočena starost je sedem plus. Uprizoritev odlikuje razgibana glasbena podoba, avtorja glasbe sta Nana Forte in Jure Ivanušič. Vrhunsko izvedbo glasbe v živo dopolnjuje energična in v kontekstu režijsko dramaturškega koncepta likov kot dvodimenzionalnih karikatur maksimalno dodelana igralska kreacija. Izvedbo uokvirja še bogata kostumografija in scenografija ter predvsem v prvem delu atraktivna uporaba animacije. Uprizoritev je tako več kot učinkovita, barvita, glasna, dinamična, nahrani čute /…/.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.