Partizani

Predstavitev knjige dr. Jožeta Pirjevca

Gost akad. prof. dr. Jože Pirjevec, Znanstveno-raziskovalno središče Koper
Povezovalec  prof. dr. Egon Pelikan, Znanstveno-raziskovalno središče Koper

Tematika upora proti okupatorju v času druge svetovne vojne je v zavesti javnosti še vedno prisotna, še vedno je tudi vzrok za idejne, ideološke in politične spore in delitve v Sloveniji in Evropi. Dogajanje, v katerem je sodelovalo veliko različnih etnij, odpor pa je potekal na številnih in raznolikih vojaških prizoriščih v geografsko zelo različnih pokrajinah, v vrvežu nasprotujočih si ideologij, političnih skupin in vojaških taborov, avtor znanstvene monografije Partizani bralcu podaja na objektiven, prijazen pripoveden način, ki vsebinsko temelji na številnih dokumentih in bibliografiji, kar daje delu hkrati izjemno znanstveno-raziskovalno razsežnost.

Jože Pirjevec se tudi osebno čuti zavezan partizanskemu gibanju, saj meni, da gre za eno osrednjih dogajanj v zgodovini slovenskega naroda, ki je usodno odločalo o njegovi bodočnosti in obstoju.

O nastanku knjige in ključnih poudarkih posameznih poglavij se bo z akad. dr. Pirjevcem pogovarjal njegov dolgoletni sodelavec in predstojnik Inštituta za zgodovinske študije ZRS Koper, prof. dr. Egon Pelikan.

Organizatorja: ZRS Koper in Gledališče Koper

 

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.