Jaka Smerkolj Simoneti

Pesem ptic v drevesnih krošnjah

Medgeneracijski dialog o naključnem srečanju, ki spreminja življenja
Premiera 11. maj 2023
Trajanje Predstava traja 60 minut in nima odmora
Gostuje Akademija za gledališče radio film in televizijo in Prešernovo gledališče Kranj (magistrska produkcija)

Ustvarjalci

Režiser Ivan Loboda
Dramaturški sodelavki Marinka Poštrak, Helena Šukljan
Scenografinja in kostumografinja Lana Deu Angel
Avtor glasbe Gašper Lovrec
Oblikovalec svetlobe Domen Lušin
Oblikovalec maske Matej Pajntar
Lektorica Irena Androjna Mencinger
Snemalec videov Domen Lušin
Mentor prof. Boris Ostan

Igralska zasedba

Natalija Vesna Jevnikar
Miki Gašper Lovrec k.g.

Včasih se zgodi, da nekoga srečamo v najbolj neverjetnih okoliščinah, in prav ta oseba v nas nekaj spremeni, sklene neko življenjsko obdobje, zapolni praznino ali celo prepreči samomor. Zgodbo o takem srečanju pripoveduje tudi dramsko besedilo Jake Smerkolja Simonetija, v katerem se Miki in Natalija po naključju prvič srečata na strehi stolpnice, v kateri živita. Miki želi svoje življenje končati zaradi nesrečne ljubezni, Natalija pa se po desetih dneh žalovanja za pokojnim možem odloči, da bo istega večera obesila perilo in se nadihala svežega zraka.

Žalost in občutek osamljenosti, ki ju preplavljata ta večer, zapolni lepota topline … lepota topline poletnega sončnega zahoda, za nekatere najlepšega trenutka v dnevu, hkrati pa toplina prijaznosti in pozornosti druge, neznane osebe. Zdi se, kot da s svojim pogovorom in postopnim bližanjem kradeta toploto neba, si jo prisvajata, da ju pogreje, in sončni zahod spreminjata v temo.

Naključno srečanje med Mikijem in Natalijo je medgeneracijski dialog o ljubezni, osamljenosti, žalosti in (kaotičnem) svetu, v katerem živita. Tako kot njima, se lahko zgodi vsakemu, da v življenju ostane sam, da se počuti neizmerno osamljenega, odtujenega, zavrženega. Predstava išče lepoto, ki se širi v takih stanjih, lepoto v žalosti in samoti ter lepoto v naključnih srečanjih, ki rešujejo življenja, kar ob koncu večera pravi tudi Natalija: »Srečanj ne moreš nikoli načrtovati in izkaže se, da tista v nesreči največ štejejo.«

Avtor dramskega besedila Jaka Smerkolj Simoneti (1997) je doktorski študent študijev scenskih umetnosti, prav tako končuje študij gledališke režije. Pred Pesmijo ptic v drevesnih krošnjah, ki je prvo njegovo besedilo nominirano za nagrado mladega dramatika, sta bili uprizorjeni še Le en smaragd (režija Jana Menger, MGL) in Najrajši bi se fentala (režija Špela Kravogel, Radio Slovenija), njegova mladinska drama Seznami za življenje je bila v ožjem izboru regionalnega natečaja Od malih nog(u).

Beseda Ivana Lobode, režiserja uprizoritve

Včasih se zgodi, da nekoga srečamo v najbolj neverjetnih okoliščinah in prav ta oseba v nas nekaj spremeni, zaključi določeno življenjsko obdobje, zapolni praznino ali pa celo prepreči samomor.

Medgeneracijsko, naključno srečanje dveh oseb, Natalije in Mikija, je temeljna situacija predstave Pesem ptic v drevesnih krošnjah. Vsak od njiju ima svoj žalosten, morda celo tragičen, povod, da pride na streho stolpnice, v kateri oba živita in se tako po naključju srečata.
Ukvarjal sem se predvsem z iskanjem lepote v žalosti, v naključnem srečanju, v iskrenem medgeneracijskem dialogu, ki je včasih neprijeten, včasih lep – lika se pokažeta kot zelo odprta, svobodna. Pripravljena sta se poslušati in se učiti drug od drugega. Tako kot se sončni zahod spreminja v temo, se hkrati njuna žalost spreminja v neko grenko srečo, ampak še vedno srečo – in v tem je lepota.

Vir: gledališki list uprizoritve

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.