The Tiger Lillies, Julian Crouch, Phelim McDermot

Peter Kušter

Bizarna opereta
Trajanje Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora.

Ustvarjalci

Glasbena igra kultne londonske skupine Tiger Lillies je priredba svetovno znane otroške slikanice Peter Kušter (Struwwelpeter, 1845) nemškega psihiatra, pesnika in pisatelja Heinricha Hoffmanna. »Junk-opera«, kot so jo imenovali avtorji sami, je bila prvič predstavljena leta 1998 v Londonu in večkrat nagrajena.

Hofmannov Peter Kušter obsega različne zgodbe, napisane v času t. i. črne romantike. Bizarne zgodbe pripovedujejo o slabem vedenju otrok in možnih nevarnih posledicah le-tega. Otrok, ki noče jesti, vse bolj hujša, dokler ne umre; drugi, ki ne pazi, kod hodi, pade v vodo in skoraj utone; deklica, ki se igra s prepovedanimi vžigalicami, zgori … V zgodbah se strah uporablja, da bi se otroci naučili lepega vedenja in ubogljivosti. Ne glede na dvomljivo izročilo tovrstne črne pedagogike spada delo med najuspešnejše otroške knjige; njene motive so uporabili v literaturi, filmu in na televiziji. Mark Twain je delo prevedel v angleščino, nedavno pa je ameriška serija Family guy parodirala njene epizode.

Nenavadna igra, namenjena odraslim in mladini, navdušuje z groteskno-morbidno intenzifikacijo dobro znanih zgodb in črnim humorjem ter obeta odličen gledališki dogodek, saj prepleta slavne zgodbe z navdihujočo estetiko in glasbeno interpretacijo.

NAGRADE:

Peter Kušter
Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije na 26. festivalu Dnevi komedije, Celje, 2017
Nagrada tantadruj 2017 za predstavo v celoti
Znak kakovosti zlata paličica, Festival Zlata paličica, Ljubljana, 2017

Jelena Proković
Posebno priznanje za kostumografijo v uprizoritvi Peter Kušter na 41. Dnevih satire Fadila Hadžića Zagreb (Hrvaška), 2017

Andrej Rozman Roza
Borštnikova nagrada za prevod dela Peter Kušter na 52. Festivalu Borštnikovo srečanje, Maribor, 2017

Gostuje SNG Nova Gorica.

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.