Pogovori o branju – Ace Mermolja

Tržaški slovenski pesnik, esejist, novinar, urednik Ace Mermolja, rojen v Gorici (1951) se je šolal na goriških slovenskih šolah in diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti iz slovenščine in svetovne književnosti. Po desetletju novinarskega dela pri Primorskem dnevniku v Trstu je vodil številne slovenske ustanove v Trstu, Gorici in Čedadu, urejal »zamejske« tednike, objavljal komentarje, kolumne. Po prvi pesniški zbirki Pesniški list št. 3 (Lipa, 1971) je izdal še osem pesniških zbirk: Nova pesmarica, Med kaktusi kuham kavo, Z zvezdami v žepu, Igra v matu, Elegije in basni, Drobci na parketu, To ni zame, Okruški in štiri zbirke esejev (Politična in socialna misel v leposlovnem delu Ivana Cankarja, Premišljevanja na meji, Ogledalo, Narod in drugi). Leta 2003 je izšel dvojezični izbor njegove poezije z naslovom Na robu lista, A bordo pagina z bogato spremno besedo Mirana Košute.

Čivk duše, zadnja Mermoljeva zbirka pesmi (Sfera, 2017, Volčji Grad) raziskuje »trk različnosti« in v daljših pesemskih oblikah kritično pretresa sodobnost v njenih nasprotjih in razlikah. Peter Semolič se sprašuje, ali je Čivk duše »pesnikova duša, ki jo poje pesnik, ali sodobna računalniška tablica, popisana s tviti«.

Organizatorji Slavistično društvo Koper, Kulturni klub in Gledališče Koper

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.