Pogovori o branju – Barbara Korun

Pesnica, pisateljica, esejistka in prevajalka Barbara Korun (1963, Ljubljana), angažirana kritična intelektualka, je vrsto let delala kot gimnazijska profesorica slovenščine. Bila je tudi gledališka lektorica in dramaturginja, recitatorka in moderatorka ter mentorica pesniških delavnic. S tolkalistom Zlatkom Kaučičem je posnela zgoščenko Kosovelovih pesmi Vibrato tišine (2006), nastopila je na številnih domačih in tujih festivalih, je soustanoviteljica mednarodne literarne nagrade KONS. Njena poezija je prevedena v več kot dvajset jezikov. Izšlo je šest njenih pesniških zbirk: Ostrina miline (1999), Zapiski iz podmizja (2003), Razpoke (2004), Pridem takoj (2011), izbrane in nove pesmi v dvojezični knjigi Voglio parlare di te notte – Monologhi/ Hočem o tebi noč – Monologi (2013) in najnovejša – Vmes (2016). Leta 2014 je prejela italijansko literarno nagrado Leandra Polverinija za intimno liriko, pred tem pa še nagrado za najboljši prvenec Slovenskega knjižnega sejma, zlato ptico za literaturo, in Veronikino nagrado. Nominirana pa je bila tudi za kritiško sito. Kot so ob prejemu Veronikine nagrade zapisali v Mladini, se »v svoji poeziji, ki ponekod prehaja v prozo, posveča različnim temam, od tega, kako se počuti majhna deklica, ki v 13. nadstropju stolpnice opazuje babico med pripravljanjem jabolčnega zavitka, do tega, kako intenzivne odnose so ali pa bi lahko različne ženske vzpostavile s partnerji. Njena lirika je zelo intimna, tudi strastna in erotična, a hkrati zelo razmišljujoča, saj se pogosto loteva temeljnih bivanjskih vprašanj«.

Pogovor vodi slovenistka Jasna Čebron.
Organizatorji: Slavistično društvo Koper, Kulturni klub in Gledališče Koper

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.