Pogovori o branju – Brane Mozetič

Brane Mozetič (1958) je ena osrednjih kulturnih osebnosti našega prostora. Kot pesnik, pisatelj, esejist, prevajalec in urednik že vsaj štiri desetletja pomembno sooblikuje slovensko literarno sceno, v katero je umestil lgbt vsebine in izrecen, neprikrit homoerotični izraz. In to ne le kot izvirni avtor, temveč v veliki meri tudi kot pobudnik in organizator najrazličnejših kulturnih akcij, prevajalec in navsezadnje urednik specializirane zbirke Lambda pri Škucu in zbirke Aleph pri Centru za slovensko književnost.

Izdal je šestnajst samostojnih pesniških zbirk, tri romane, kratkoprozno zbirko za odrasle, kratke zgodbe za mladino in šest slikanic, za katere je prejel pomembne literarne nagrade, mdr. tudi dvakrat Jenkovo. Je eden naših najbolj prevajanih avtorjev, v tujini je izšlo že preko petdeset prevodov njegovih knjig, največ v italijanščini, španščini, angleščini in nemščini. Sam prevaja iz francoščine, med več kot tridesetimi knjižnimi prevodi najdemo dela Rimbauda, Geneta in Foucaulta.

Kot večletni aktivni promotor slovenske književnosti je uredil več antologij in predstavitev slovenske literature v tujini. Programsko oblikuje vsakoletni glasbeno-literarni festival Živa književnost in organizira mednarodne pesniške prevajalske delavnice.

Dolga leta je bil vodilni akter gibanja homoseksualcev, sedem let je bil glavni urednik homoerotične revije Revolver, več kot petindvajset let je selektor in soorganizator ljubljanskega festivala gejevskega in lezbičnega filma, pripravil je tudi vrsto kulturnih dogodkov, posvetov, razstav, akcij s področja aidsa oziroma položaja lgbt-skupnosti v družbi.

Z gostom se bo pogovarjala literarna kritičarka Diana Pungeršič.

Avtor o gejevskem aktivizmu in literarnem izrazu:

»Kljub preživeti seksualni revoluciji je seks še vedno problem, ali celo vse večji. Nebrzdan gejevski seks pa še posebej. Velik del krivde za homofobijo v družbi nosi tudi ponotranjena homofobija LGBTQ-populacije. Prav ta jo z igranjem vloge ‘grešnika’ pravzaprav vzdržuje. Tudi zato sam v svojem pisanju tako izpostavljam seks in odnose, ki jih ta vzpostavlja.
Sam se skušam čim manj obremenjevati z mentaliteto ljudi okoli sebe, žal pa se moram res kar naprej boriti tako na javnem, pa tudi zasebnem področju. Tudi na literarnem, z vso tradicijo in kulturo, ki mi je bila dana, z jezikom, ki je izrazito nerazvit na tem področju, in še z marsičim.«

Organizatorji: Kulturni klub – Club culturale, Slavistično društvo Koper in Gledališče Koper

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.