Pogovori o branju – dr. Stanislava Chrobáková Repar

Stanislava Chrobáková Repar (1960, Bratislava) je doktorica literarnih ved, slovaška in slovenska pesnica ter pisateljica, prevajalka, literarna raziskovalka, publicistka in urednica. V Sloveniji od leta 2001 sodeluje zlasti z založbo KUD Apokalipsa, kjer ureja knjižno zbirko Fraktal ter vodi mednarodna projekta Gender in Revija v reviji. Je soustanoviteljica Mednarodnega filozofskega simpozija Miklavža Ocepka (2007) in Ženskega odbora Mira pri Slovenskem centru PEN. Zadnja tri leta živi na Finskem.

Piše v slovaščini in slovenščini, samostojno je objavila dvajset knjig, (so)prevedla je več kot sto avtorjev ter objavila petindvajset knjižnih prevodov literarnih in filozofskih del. Njena besedila so prevedena v šestnajst jezikov.

Slovenci smo jo leta 2006 najprej spoznali kot pesnico (pri založbi Apokalipsa je pozneje izšlo več njenih zbirk poezije); ob izidu knjige Slovenka na kvadrat leta 2009 pa se nam je predstavila tudi kot esejistka, pronicljiva opazovalka in premišljevalka družbene realnosti.

Nedavno je izšla njena nova znanstvena razprava Iniciacije ali književnost onkraj vidnega: subverzivna premišljevanja o ustvarjanju žensk in reprezentacijah ženske diskurzivnosti v literaturi (Prešov: Založba Michala Vaška, Fraktál) s spremno besedo Renate Šribar.

Pogovor vodi slovakistka Diana Pungeršič.
Organizatorji: Slavistično društvo Koper, Kulturni klub in Gledališče Koper

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.