Pogovori o branju – Gabriela Babnik

Pisateljica, publicistka, prevajalka in literarna kritičarka Gabriela Babnik (1979) je avtorica štirih romanov. Za roman Koža iz bombaža (2007) je prejela nagrado za najboljši prvenec, romani V visoki travi (2009), Sušna doba (2011) in Intimno (2016) pa so bili nominirani za nagrado kresnik. Leta 2013 je prejela nagrado Evropske unije kot obetavna evropska avtorica, pa tudi Stritarjevo nagrado za uspešno mlado kritičarko. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je študirala primerjalno književnost in literarno teorijo ter magistrirala iz modernega nigerijskega romana. Živi med Slovenijo in Afriko. Najnovejši roman Intimno je postavljen v Pariz, Ljubljano in New York, tri pripovedne niti pa povezuje Fadul, nekdanji novinar iz Čada. S to pripovedjo se je avtorica odzvala na institucionalni in siceršnji rasizem. V intervjuju ob izidu je o njegovem naslovu povedala, da se »navezuje tudi na dilemo, ali je legitimno, da kot belopolta ženska pišem o temnopoltem moškem. Ugotovila sem, da bi bilo vse drugo, razen intime, nekakšna vzvišenost, pretencioznost. Bližina med dvema je edini legitimni vstop v zgodbo«.

Pogovor vodi slovenistka Jasna Čebron.
Organizatorji: Slavistično društvo Koper, Kulturni klub in Gledališče Koper

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.