Pogovori o branju – Isabella Flego

Pogovor vodi slovenistka Jasna Čebron.

Koprčanka Isabella Flego je pesnica, pisateljica, raziskovalka, urednica, učiteljica in ravnateljica pa aktivna udeleženka italijanske skupnosti v našem družbenem življenju; bila je podpredsednica COOPED Camminatrieste, sedaj je predsednica društva občank za zagotavljanje enakih možnosti POEM in podpredsednica čezmejnega združenja Ženske Evrope – Donne d’Europa –Women of Europe.
Objavila je obsežno monografijo o koprskem plemiču Girolamo Gravisi, sparso in dotte carte (1998) in uredila več zbornikov: trijezični Tre mondi (2013), Personaggi femminili di Fulvio Tomizza (2013), Vesela srečanja (2014) in literarni Scripta manet (2015).
V svojih zbirkah pesmi in proze: Il primo giorno (2001), Oltre le pupille/ Onkraj zenic (2005), Il monopattino e la bambola di pezza (2007) in Mate Masie (2013) izpoveduje svoja doživetja otroštva v istrski Raši, zorenje in spoznavanje odraslosti v Kopru ter odkrivanje drugačnosti v afriški Gani, kjer je preživela pet let.
Njeno delo je bilo velikokrat nagrajeno z uglednimi mednarodnimi nagradami, med njimi: mednarodna nagrada za esejistiko frontiera, Rim, 2000 in pesniška mednarodna nagrada iz zaliva pesnikov Shelleyja in Byrona, Genova 2016.
»Tematsko se poezija Isabelle Flego večinoma nanaša na intimo, predvsem na ljubezen, ki se izraža kot premagovanje osamljenosti ali bolečine … avtorica zrcali lastne izkušnje in kraje, kjer je živela, kakor tudi kolektivno istrsko tragedijo.« (Nives Zudič, Zgodovina in antologija italijanske književnosti Kopra, Izole in Pirana)

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.