Pogovori o branju – Jurij Paljk

Pesnik, prevajalec, novinar in urednik Jurij Paljk (1957, Velike Žablje na Vipavskem) je že skoraj dve desetletji duša goriškega tednika Novi glas, pri katerem se je kalilo kar nekaj danes uspešnih in prodornih novinarskih peres.  Na pesniškem področju je leta 1986 debitiral z zbirko Soba 150, ko je na tržaški univerzi še študiral medicino. V devetdesetih je objavil dve pesniški zbirki: Nemir (1994) in Nedorečenemu (1997). Leta 2006 so njegovo delo vključili v dvojezično antologijo Drugačni verzi/Versi diversi, ki je nastala v sklopu projekta Pesniki dveh manjšin/Poeti di due minoranze. Paljkova poezija je predvsem duhovna, verzi so večkrat podobni molitvam. Veliko mero (samo)ironije je zmogel v družinski kroniki Očetovstvo malo drugače (2001, ponatis 2007), v delu O kruhu in drugih stvareh (2005) pa se je razpisal o vsakdanjiku, hkrati pa se nostalgično ozrl na čas svojega otroštva in nekdanjih dni. Njegova zadnja pomembnejša monografija je zbirka kolumn, ki jih je objavil pod skupnim naslovom Kaj sploh počnem tukaj? (2014). V njih kritično piše o stanju človeka v današnjem času, hkrati pa se sprašuje o smislu obstoja in dejanj posameznika na tem svetu. Avtor vsakodnevno živi v slovensko-italijansko-furlanskem jezikovnem trikotniku (z družino prebiva v kraju Terzo pri Ogleju). Iz furlanščine je prevedel več del, predvsem pesniških. Je likovni kritik, občutljiv je za družbene probleme, zato vsako leto pomaga pri izvedbah razstav likovne kolonije Umetniki za Karitas, ki poleti poteka na Sinjem vrhu nad Ajdovščino.

Pogovor vodi slovenistka Jasna Čebron.
Organizatorji: Slavistično društvo Koper, Kulturni klub in Gledališče Koper

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.