Pogovori o branju – Kaja Teržan

Kaja Teržan (1986) je plesalka, performerka, koreografinja in pesnica. Odraščala je v Škofji Loki in v predmestju Stockholma, danes živi v Ljubljani. Izdala je dve pesniški zbirki. Prvenec Delta (Center za slovensko književnost, 2015) je bil nominiran za Veronikino nagrado, toplo pa so ga sprejeli tudi bralci. Nedavno pa je pri isti založbi izšla njena druga zbirka Krog (2018), v katerem še intenzivneje in z novo zrelostjo ob novih izkušnjah raziskuje temeljne bivanjske teme – dom in brezdomstvo, udomačenost in svoboda, telo in prostor, navzočnost in odsotnost, partnerstvo in samota, nosečnost, materinstvo in odgovornost. Če smo v Delti še brali pesmi, v katerih sta se skozi raznotere podobe in gostobesedno naracijo izmenjevali sredobežna in sredotežna sila, pesmi Kroga praviloma učinkujejo kot manjši vrtinci, ki skorajda neopazno, a zato toliko usodneje bralca posrkajo v občutje, podobo, razpoloženje, trenutek spoznanja. Na prvi pogled docela tiha in zadrževana izpoved brez predhodnega opozorila ali izrazitega stopnjevanja v sklepnih verzih implodira in strese. Presune s preprostostjo in tudi (bolečo) iskrenostjo: »Včasih je težko biti to, kar si. Lažje / se je usesti pod drevo in si predstavljati, / kako se usipaš – v iglicah.« Iz življenjske stiske in nuje porojena poezija Kaje Teržan se ob mednarodnem prazniku žensk zdi več kot primerno izhodišče za globlji razmislek in pogovor o našem bivanju, sobivanju in tudi nebivanju.

Z gostjo se bo pogovarjala Diana Pungeršič.

Organizatorji: Slavistično društvo Koper, Kulturni klub in Gledališče Koper

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.