Pogovori o branju – Kristina Hočevar

Kristina Hočevar (1977) je ena naših najbolj uveljavljenih in prepoznavnih pesnic. Izdala je šest zbirk, v katerih je razvila samosvoj izraz, s katerim vse od prvenca V pliš (CZ, 2004) vztrajno pronica v človekovo najglobljo intimo; bodisi skozi raziskovanje ljubezenske (homoerotične) bližine bodisi skozi opazovanje in prevpraševanje razmerja med družbenim in individualnim, zasebnim in javnim. V osrčju njenega pesnjenja stoji posameznikova (telesna/duševna) svoboda, ki jo grobo ožajo in dušijo ponotranjene družbene spone in konvencije. Njene pesmi so pogosto videti kot fragmenti, v katerih nas nagovarjata belina in zamolk, osupljajo natančne podobe in »lega besed, zarezanih z olfa nožem«.

Njene knjige so bile sprejete tudi med strokovno javnostjo; zbirka Repki (ŠKUC Lambda, 2008) je bila nominirana za Veronikino nagrado, prejela je nagrado zlata ptica, zbirka Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda (ŠKUC Lambda, 2012) pa je prejela Jenkovo nagrado. Nominirana je bila tudi za kritiško sito in za Veronikino nagrado. Njene pesmi so uvrščene v različne antologije in prevedene v 15 jezikov.

Na marčevskem Pogovoru o branju pogovor bo vodila Diana Pungeršič – se bomo sprehodili skozi avtoričin bogat in vznemirljiv pesniški opus, se posebej posvetili njeni zadnji zbirki Naval (ŠKUC Lambda, 2017), dotaknili pa se bomo tudi širših družbenih vprašanj, ki tako ali drugače vplivajo na pesniško eksistenco.

Organizatorji Slavistično društvo Koper, Kulturni klub in Gledališče Koper

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.