Pogovori o branju – Lidija Dimkovska

Pesnica, pisateljica, prevajalka in urednica Lidija Dimkovska (1971) že 15 let deluje v Sloveniji, ustvarja pa v makedonščini. V Skopju je diplomirala iz primerjalne književnosti, v Bukarešti doktorirala iz romunske književnosti. Objavila je šest pesniških zbirk in tri romane. Njena dela so prevedena v številne tuje jezike, v slovenščini lahko prebiramo pesniški zbirki Nobel proti Nobelu in pH nevtralna za življenje in smrt ter romana Skrita kamera in Rezervno življenje; kmalu bo izšla tudi pesniška zbirka Črno na belem. Prejela je vrsto domačih in tujih nagrad, med njimi nagrado Evropske unije za književnost. Udeležila se je številnih literarnih srečanj in branj po svetu. Kot literarna štipendistka je bivala v Iowi, Londonu, Berlinu, Gradcu, Kremsu, Splitu, Salzburgu in na Dunaju. Leta 2014 je uredila večjezični izbor Iz jezika v jezik: antologija sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji, ki je bil na Forumu Tomizza predstavljen tudi v Kopru. V makedonščino prevaja slovensko in romunsko književnost. Z možem, prevajalcem Alešem Mustarjem, živi v Ljubljani. Poudarek tokratnega Pogovora o branju bo na avtoričinem romanu Rezervno življenje, ki je leta 2014 izšel v slovenščini, nesluten uspeh pa doživel tudi v ZDA. V njem tematizira pretresljivo življenje siamskih dvojčic med letoma 1984 in 2012, razpeto med Skopjem in Londonom. V osebno dramo se vpletajo tudi zgodovinska dejstva in zgodovinski spomin.

Pogovor vodi slovenistka Jasna Čebron.
Organizatorji: Slavistično društvo Koper, Kulturni klub in Gledališče Koper

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.