Pogovori o branju – Dušan Merc

Gost januarskega Pogovora o branju bo pisatelj, upokojeni ravnatelj in aktualni predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc (rojen 1952). V pogovoru z Jasno Čebron bo predstavil svoj najnovejši roman Slepe miši (Beletrina, 2018). Nekaj besed o vodenju pisateljskega društva in njegovih dejavnostih, npr. festivalu Vilenica, pa bo izmenjal z Ireno Urbič. Kot so ob izidu njegovega najnovejšega romana zapisali na spletni strani založbe Beletrina, je Merc »diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Sprva je bil zaposlen kot učitelj slovenščine, pozneje je bil dvaintrideset let ravnatelj Osnovne šole Prule. V dolgoletni pisateljski karieri je izdal trinajst romanov, tri zbirke kratkih zgodb in knjigo esejev. Večkrat je bil nominiran za kresnika in nagrado Prešernovega sklada«. O vsebini pripovedi, ki ima tudi avtobiografske elemente, pa, da je njen pripovedovalec knjižničar tik pred upokojitvijo, ki se prek knjige o montiranem protivohunskem in protiterorističnem procesu v Ljubljani leta 1984 (ki se znajde na njegovi delovni mizi) zavé, da je bil tudi sam osumljen sodelovanja z domnevno teroristično in vohunsko skupino: »Bistvo omenjenega procesa se skriva v tem, da je bil tajen in da so bili obsojeni popolnoma nedolžni ljudje z obrobja družbe, ki niso imeli zaveznikov na pomembnih položajih in nobene možnosti, da bi se na vojaškem sodišču branili.«

Organizatorji: Slavistično društvo Koper, Kulturni klub in Gledališče Koper

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.