Pogovori o branju – Milan Dekleva

Dvorana Glasbene šole Koper

Milan Dekleva (1946) sodi med velikane slovenske besedne umetnosti z izjemnim opusom – dvajseterico pesniških zbirk, deveterico proznih del, tremi esejističnimi knjigami, dramskimi deli, scenariji, glasbenimi besedili in raznovrstnimi deli za otroke in mladino, vse od prvenca Mushi mushi (1971)prve zbirke haikujev v slovenščini. V presečiščih vzhoda in zahoda, znanosti in umetnosti, narave in vesolja, časa in brezčasja raziskuje zaumnosti sveta in bivanja v njem. Med njegove najpomembnejše pesniške zbirke sodijo Glej medenico cvetne čaše, kako se razpira (2001), V živi zob (2003), Audrey Hepburn, slišiš metlo budističnega učenca (2011), Izganjalci smisla (2012), med njegovimi slogovno in idejno prodornimi proznimi deli pa velja izpostaviti romane Pimlico (1998), Zmagoslavje podgan (2006), Svoboda belega gumba (2011), Telo iz črk (2015) in lanskoletno novost Inštitut doktorja FaulstaffaZa svoja dela je prejel domala vse pomembnejše slovenske književne in kulturne nagrade, tudi veliko Prešernovo nagrado (2006), od 2017 je izredni član SAZU.

Edinstveni uglaševalec molka pa je tudi izvrsten glasbenik, pianist in skladatelj, ki je že kot osnovnošolec nastopal v različnih džezovskih zasedbah, v 70. letih pa je bil član legendarne zasedbe Salamander. Tokratni večer ponuja redko priložnost za seznanitev z Deklevo ne le kot vrhunskim pesnikom, temveč kot virtuoznim pianistom z lastnimi skladbami. Poezijo iz avtorjeve zadnje zbirke Gestalt (Litera, 2018) bo s svojimi interpretacijami požlahtnil prvak umetniške besede, dramski igralec Brane Grubar. Obeta se nepozaben glasbeno-poetični recital, ki mu bo sledil pogovor z avtorjem.

Organizatorji: Slavistično društvo Koper, Kulturni klub in Gledališče Koper

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.