Pogovori o branju – Simona Semenič

Simona Semenič (1975) je iz Ajdovščine. Končala je študij dramaturgije na AGRFT v Ljubljani; je dramatičarka, performerka in režiserka. Za svoja dramska dela je prejela tri Grumove nagrade. Predstave po njenih delih so prav tako prejele več nagrad. Besedila Simone Semenič so prevedena v dvanajst jezikov in uprizarjana na domačih odrih ter po Evropi, na Bližnjem vzhodu (Izrael) in v ZDA (New York).
Vzporedno s pisanjem dram je Simona Semenič tudi avtorica gledaliških performansov (Jaz, žrtev, Še me dej, Drugič), v katerih sama tudi nastopa: z njimi je gostovala tako na slovenskih festivalih (Borštnikovo srečanje, Teden slovenske drame, Rdeče zore, Ukrep) kot tudi v tujini (ZDA, Srbija, Madžarska, Romunija, Velika Britanija) in doživela izjemne kritiške odzive.
Me slišiš? (KUD AAC Zrakogled Koper, 2017) je njen sveže izdani knjižni prvenec. Lahko ga označimo kot zbirko treh avtobiografskih dramskih besedil: Jaz, žrtev (2007), Še me dej (2009) in Drugič (2014), ki so bila predloga za avtoričine solo performanse. V novo, izvirno strukturo pa jih vsebinsko in kronološko poveže zabaven in luciden, esejistično-romaneskni vezni tekst, s katerim avtorica nadgradi svojo samopripoved in ustvarja nove ravni dialoga z bralcem. V delu Me slišiš? se Simona Semenič – kot ugotavlja sama – ukvarja predvsem z avtoriteto in skozi osebne pripetljaje bolj ali manj benti čez sistem, v katerem trenutno živimo; dodamo naj morda le, da je pri tem slogovno sveža, izrazno angažirana in neprizanesljivo duhovita: »Saj se ne delam norca iz nikogar. No, morda tu pa tam iz zdravnikov. Politikov. Inštanc. Zakonov. Sistemov. Družbe. Vlade. Države. Kulture. Sebe.«

Kmalu na naših odrih

Doživite najboljše v našem gledališču. Naš raznolik spored ponuja za vsakogar nekaj. Pridružite se nam na nepozabnih predstavah.

Občasnik Gledga

Publikacija, ki bralce seznanja z dogajanjem v Gledališču Koper, obenem pa uprizoritvam v produkciji našega gledališča služi kot gledališki list.

Abonmaji 2023/2024

Podajte se na gledališko popotovanje z našo ponudbo abonmajev. Pridružite se nam danes v svetu dramskih čudes!!

Naš ansambel in ostali sodelavci

Spoznajte ustvarjalne sile našega gledališkega ansambla in naše cenjene sodelavce. Skupaj ustvarjamo nepozabna doživetja na naših odrih.